Az akkumulátorokat és elemeket gyártó német vállalat, a Varta visszavonta az egész évre és a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését – írja a Reuters.

Handover of the notice of grant to Varta
Fotó: Marijan Murat / dpa Picture-Alliance via AFP

Az 1887-ben alapított társaság a vártnál jóval magasabb energia- és nyersanyagköltségekre hivatkozik.

A Varta már július végén csökkentette egész éves kilátásait, akkor 880 millió és 920 millió euró közötti árbevételt, valamint 200 millió és 225 millió euró közötti nyereséget prognosztizált a teljes évre. A harmadik negyedévre pedig 210 és 230 millió euró közötti bevételt, valamint 40 és 50 millió euró közötti profitot remélt. Most ezeket az eleve csökkentett számokat is visszavonta a cég.

Az akkumulátorgyártó közölte: csak korlátozott mértékben tudja áthárítani a költségnövekedést a fogyasztókra. Hozzátette, hogy a termékeik gyártásához szükséges berendezések és alapanyagok is késve érkeznek, így idén nem biztos, hogy nagyobb mennyiséget tudnak szállítani. 

 

A hírre a cég részvényárfolyama is zuhanni kezdett, a kurzus a frankfurti tőzsdezárás előtt 32 százalékos mínuszban járt, idei vesztesége pedig ezzel együtt már meghaladta a 66 százalékot.