A forint vezetésével erősödtek csütörtök reggel a közép-európai devizák, a hazai fizetőeszköz az erejét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napi betéti tenderének és annak a bejelentésének köszönheti, hogy devizát biztosít az energiaszámlák kifizetéséhez – írja a Reuters.

MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mint ismert, az MNB múlt pénteken jelentette be, hogy a kamatfolyosó felső szélét 25 százalékra emeli, illetve, hogy napi 18 százalékos fix kamatozású gyorsbetéttendert tart a lecsúszó forintkurzus megtámasztására.

A hazai jegybank csütörtökön ismét felajánlotta a betétet – emelte ki a brit hírügynökség. Az MNB emellett azt is közölte, hogy szintén csütörtökön kezdi a nemzetközi tartalékokból származó deviza rendelkezésre bocsátását az energiaimport finanszírozására, a forintra nehezedő nyomás enyhítése céljából.

Ugyancsak közölték, hogy az új eszközök mindaddig érvényben maradnak, amíg Magyarország kockázati megítélése nem javul jelentősen.

A szerdai, az egész régióban tapasztalt visszaesés után mindezért a forint csütörtök reggel új lendületet vett. „Ma ismét 18 százalékon kínálták a betétet, így a forint reggel erősödött” – mondta egy budapesti devizakereskedő a Reutersnak.

Valószínűleg fenntartják ezeket az intézkedéseket, hogy megakadályozzák a forint leértékelődését, amíg nem születik megállapodás az uniós forrásokról.

A forint fél százalékkal a 411,30-as szintre emelkedett az euróval szemben reggel 8 óra körül, tovább távolodva a 430-as rekordmélyponttól, amelyre a múlt héten, a rendkívüli kamatemelés előtt esett. A délelőtt folyamán ellenben 412,60-ra ereszkedett vissza.

Ahhoz azonban, hogy a forint és a magyar eszközök tartósan stabilizálódjanak, az elemzők szerint továbbra is kulcsfontosságú tényező, hogy megállapodás szülessen az Európai Unióval az uniós források felszabadításáról, amit a befektetők árgus szemmel figyelnek.

Az ÁKK csütörtökön három sorozat államkötvényt is aukcióra kínál.

A zloty is 0,1 százalékkal drágult reggel, elérve a 4,7925 euró/zlotys keresztárfolyamot, majd a délelőtt folyamán tovább erősödve meg sem állt 4,78-ig. 

A lengyel deviza elég jól bírta a szerdai EUR-USD korrekciót. Az EUR-PLN árfolyam továbbra is 4,8 közelében tartózkodik

– írta jegyzetében az ING bank.

„Ha tovább javul a hangulat a piacokon, és a dollár felértékelődése megáll, akkor a zloty árfolyama az euróval szemben ismét 4,8 alá kerülhet".

Az ING szerint ugyanakkor a külkereskedelmi mérleg romlása nyomás alatt tarthatja a zlotyt. 

Arra nem számítunk, hogy a lengyel központi bank további kamatemeléseket hajt végre

– tették hozzá.

Októberben a varsói jegybank 6,75 százalékon tartotta az alapkamatot, és a növekvő ellenére változatlanul hagyta a hitelfelvételi költségeket, miközben a közelgő gazdasági lassulásra figyelmeztetett.

A részvénypiacok vegyesen alakultak csütörtökön, a varsói blue chip index 0,3 százalékkal emelkedett, a BUX pedig délig nagyjából 0,2 százalékkal gyengült.