A második legnagyobb orosz vállalat, az olajtermeléssel, -szállítással és -értékesítéssel foglalkozó Lukoil átszervezheti a Litasco nevű kereskedelmi részlegét – írja a Bloomberg névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva. A terv szerint a Litasco helyett két részleget hoznának létre, az egyik genfi, a másik dubaji székhelyű lenne.

Wilsele,,Vlaams-brabant,,Belgium,-,May,05,,2022:,Stationary,Supply,Truck, Wilsele, Vlaams-Brabant, Belgium - May 05, 2022: stationary supply truck LUKOIL delivering, filling the petrol tanks in petrol station LUKOIL Aarschotsesteenweg. Side view with logo red and white, Wilsele, Vlaams-Brabant, Belgium - May 05, 2022: stationary supply truck LUKOIL delivering, filling the petrol tanks in petrol station LUKOIL Aarschotsesteenweg. Side view with logo red and white
A Lukoil az olasz üzemanyag-ellátás negyedéért felel.
Fotó: Shutterstock

 

Az 1991-ben alapított orosz cég azt is fontolgatja, hogy eladja a napi 300 ezer hordó olaj finomítására méretezett szicíliai egységét.

A Lukoil ugyan nem áll az uniós szankciók hatálya alatt, de az olaszországi üzemében ma még az orosz uráli olajat dolgozta fel. Most azonban fennáll a veszélye, hogy nem lesz képes beszerezni a szükséges nyersolajat, mivel az EU tengeri szállításra vonatkozó tilalma december 5-én életbe lép. A szankcióktól és a hírnevük csorbulásától tartó hitelezők leállították a finanszírozást, ami lehetővé tenné a Lukoil számára, hogy máshonnan szerezze be az alapanyagot. 

A létesítmény az olasz üzemanyag-fogyasztás mintegy negyedét állítja elő, és összességében 3 ezer embernek ad munkát.

Az olasz kormány az embargó közeledtével szoros figyelemmel követi Európa egyik legnagyobb finomítójának sorsát, s bár márciusban még azt nyilatkozta a római kabinet, hogy nem tervezi az üzem államosítását, akár erre is sor kerülhet. A források szerint az ISAB felkeltette több potenciális vevő érdeklődését is, köztük van a dubaji székhelyű Onex Holding és az amerikai Crossbridge Energy Partners befektetési társaság.

A kereskedelmi egységgel kapcsolatos tervek szerint a genfi iroda a Litasco West nevet kapná, és nem orosz nyersolajat szerezne be, továbbá finomítókat üzemeltetne Bulgáriában és Romániában. A Litasco Middle East központja Dubajban lenne, és az orosz nyersolajjal kereskedne ázsiai vásárlókkal. A dubaji egység továbbra is a Lukoil birtokában maradna, de az még nem dőlt el, hogy a genfi részleg tulajdonosi szerkezete hogyan alakulna.

A semlegességéről híres Svájc csatlakozott az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciócsomagokhoz, így kérdéses, hogy Genf mennyire lenne ideális választás az orosz cég számára. Ellenben Dubaj a külföldre költözni szándékozó orosz magánszemélyek és a vállalatok egyik legfontosabb célpontjává vált.

Az Egyesült Arab Emírségek semmilyen büntetőintézkedést nem hozott Moszkva ellen, s ezen várhatóan a jövőben sem fog változtatni, így a közel-keleti helyszín választása logikus lépés lenne. Az értesüléseket a Lukoil nem kívánta kommentálni.

A következő tél lesz az igazán durva Európában

A nagy LNG-exportőrnek számító Katar szerint Európa gondjai akár 2025-ig is fennmaradhatnak, és az orosz gáz teljes leváltásához új atomerőművek és több szén használata is szükséges.