Az HSBC nyeresége 46 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben, ezzel felülmúlta az elemzők 1,15 milliárd dolláros várakozását. A londoni székhelyű bank Európában a legnagyobb pénzintézet, de tevékenysége jórészt Ázsiához köti. 

A bank 1,1 milliárd dollár céltartalékot különített el a várható hitelezési veszteségekre, 

amit jórészt a gazdasági bizonytalansággal, az inflációval, az emelkedő kamatlábakkal és a kínai ingatlanszektor fejleményeivel indokolt. A The Wall Street Journal emlékeztetett, hogy 

egy évvel ezelőtt az HSBC 700 millió dollár céltartalékot szabadított fel,

miközben növekvő nyereségről számolt be.

FRANCE - HSBC BANK
Fotó: Fiora Garenzi / Hans Lucas via AFP


 

A bank bevétele 11,6 milliárd dollár volt az idei harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 12 milliárd dollárral.

Az HSBC csökkenő bevétele azért érdekes, mert október közepén, több amerikai bank, így a Citigroup, a JPMorgan és a Wells Fargo is a harmadik negyedéves bevétel növekedéséről számolt be. Igaz, a tengerentúli bankok is több száz millió dollárt helyeztek tartalékba, hogy felkészüljenek a recesszióra. 

Az HSBC egyelőre profitál a jegybanki kamatemelésekből, mert ezek révén emelhette a fogyasztási és vállalkozási hitelek kamatait.

Előre tekintve, az emelkedő kamatlábak azonban komoly kockázatot hordoznak: a drágább hitelek a háztartások és a vállalkozások körében is megemelhetik a nem fizető hitelek arányát. Egyrészt az ügyfelek fizetésképtelensége alááshatja a bank bevételeit, másfelől recessziós környezetben megcsappanhat a kereskedelmi és a jelzáloghitelek iránti kereslet.

az HSBC árfolyama
 

Az ázsiai operáció súlyát jelzi, hogy az idei első kilenc hónapban a bank adózás előtti eredményének 80 százaléka ebből a régióból származott. 

A jövőre nézve azonban kockázatot jelent az ázsiai gazdaságok lassulása 

– olvasható a Moody’s havi jelentésében.