Zsugorodó, ám a várakozásokat így is felülmúló nyereségről adott számot az amerikai nagybankok közül elsőként jelentő JPMorgan pénteken.

JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon Interview, The JPMorgan Chase & Co. offices during in London, U.K., on Wednesday, May 4, 2022. JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon said the Federal Reserve should have moved quicker to raise rates as inflation hits the world economy. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A mérlegfőösszege alapján első számú amerikai pénzintézet profitja közel 17 százalékkal, 9,7 milliárd dollárra apadt a harmadik negyedévben a tavalyihoz képest, a részvényenként 3,12 dolláros nettó eredmény ezzel együtt is jobb lett a 2,88 dolláros elemzői EPS-várakozásnál.

A bevétel soron szintén sikerült kellemes meglepetést szerezni, a 33,5 milliárdos forgalom 1,4 milliárddal múlta felül a Wall Street prognózisát.

A nagybank elsősorban az erős kamatbevételeknek köszönhetően szárnyalta túl a várakozásokat, amelyek 34 százalékkal, 17,6 milliárd dollárra ugrottak az időszak során az emelkedő kamatkörnyezet és a hitelállomány bővülése következtében. Az elemzők előzetesen 600 millióval kisebb nettó kamatbevétellel kalkuláltak.

A banknál fialtatott eszközök értéke a profitnál valamivel kevésbé, 13 százalékkal, 2,6 ezer milliárd dollárra zsugorodott.

A kötvénykereskedelmi üzletág bevételei 22 százalékkal szaladtak meg, ezzel elérték a 4,5 milliárd dollárt, a részvénypiaci bevételek viszont 11 százalékkal 2,3 milliárdra mérséklődtek.

A nem teljesítő hitelek fedezésére másfél milliárd dollár céltartalékot különített el a társaság a szeptember végén lezárt három hónapban.

Jamie Dimon vezérigazgató a jelentés kapcsán kiemelte, hogy miközben a fogyasztók és a vállalati szektor a mögöttük hagyott időszakban pénzügyileg erős helyzetben voltak, a makrogazdasági kilátások egyre borúsabbak.

Jelentős ellenszéllel szembesülünk, a globális kamatszintek emelkedéséhez vezető makacsul magas a mennyiségi szigorítások bizonytalan hatásai, a geopolitikai kockázatokat növelő ukrajnai háború, valamint a törékeny olajpiaci helyzet képében

– összegzett a bankvezér.

„Miközben a legjobbakat reméljük, folyamatosan éberek maradunk, és felkészülünk a rossz forgatókönyvre is” – tette hozzá. A cégvezető reményét fejezte ki, hogy a JPMorgan jövő év elején újraindíthatja a sajátrészvény-vásárlásokat.

Jamie Dimon már a hét elején megkongatta a vészharangot, és a CNBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a gazdasági tényezők kedvezőtlen együttállása miatt a világgazdaság a jövő év derekára recesszióba süllyedhet, a tőzsdéken pedig újabb, 20 százalék körüli zuhanás is jöhet.

A JPMorgan részvényei 2,3 százalékos erősödéssel reagáltak a kedvező negyedéves jelentésre a piacnyitás előtti elektronikus kereskedésben. A részvényárfolyam az idén 31 százalékot zuhant a szaporodó gazdasági viszontagságok közepette.

A legnagyobb amerikai bank mellett a Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Citigroup is pénteken jelent, az ugyancsak a hat vezető tengerentúli pénzintézet közé tartozó Goldman Sachs, valamint a Bank of America pedig a jövő hét elején fedi fel lapjait.