A pénteki amerikai piacnyitás előtt közölte negyedéves számait a Citigroup. A harmadik negyedévben a nettó profit 3,5 milliárd dollárra, azaz részvényenként (EPS) 1,63 dollárra csökkent az egy évvel korábbi 4,6 milliárdról, vagyis részvényenként 2,15 dollárról. 

Citigroup Headquarters Amid Planned 500-Person Hiring Spree In Wealth Unit
Fotó: Juan Cristobal Cobo / Bloomberg via Getty Images

Az elemzők EPS-várakozása 1,42 dollár volt. A nyereség csökkenése részben a hitelezési veszteségtartalékok növekedéséből eredt. A Citigroup a negyedév során nettó 370 millió dollárral növelte a hitelezési veszteségekre elkülönített céltartalékát. A negyedévre vonatkozó teljes céltartalék 1,37 milliárd volt.

A befektetők előbb másfél százalékos eséssel büntették a bankot a nyitás előtti kereskedésben, majd közel egyszázalékos emelkedéssel jutalmazták.

Amíg a profit csökkent, a bevétel bővült. 

A bank 18,51 milliárd dolláros bevételről számolt be, szemben az elemzők által várt 18,25 milliárddal. Év/év alapon 6 százalékos a növekedés.

A Citigroup a kereskedési tevékenységét 3,06 milliárd dolláros fix bevétel és 1,01 milliárdos részvénybevétel jellemezte. Az elemzők 3,19 milliárdot, illetve 965 millió dollárt vártak ezeken a sorokon.

A recessziós félelmek és az emiatt prognosztizált hitelezési veszteség várakozások miatt 

a Citigroup részvényei az idén 29 százalékot zuhantak,

alulmúlva olyan széles piaci indexeket, mint a 17,3 százalékot eső Dow Jones és a 23 százalékot szánkázó S&P 500.

A New York-i székhelyű bankot tavaly vette át Jane Fraser vezérigazgató, akinek a vezetésével az Egyesült Államokon kívüli lakossági banki piacokról kivonulnak. A Citi 520 millió dollárt könyvelt a harmadik negyedévben az ázsiai fogyasztói üzletágának eladása révén. A jövő év első negyedének végéig szinte minden intézményi ügyfélszolgáltatást megszüntetnek Oroszországban. De a Citigroup még a szerkezetátalakítás után is több külföldi tevékenységet folytat, mint amerikai riválisai, így jobban kitett a recessziónak. Emellett 

a szektortársakhoz hasonlóan a befektetési banki bevételek meredek visszaesésével küzd. 

A Citigroup 631 millió dolláros befektetési banki bevételről számolt be a harmadik negyedévben, ami több mint 60 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.