Minden csésze kávéban Brazília tükröződik. A világ legnagyobb kávétermelője, Amerika elsődleges kávébabszállítója, nem csak a globális kávépiacot uralja 30 százalékos részesedéssel, de a többi kávétermelő lehetőségeit is szigorúan kiméri. A többiek csak akkor jutnak szóhoz, ha Brazíliában gyenge a termés. 

Ezúttal nem a terméseredményeket figyelik aggódva a kávépiaci szereplők, hanem a brazil elnökválasztást.


Tizenegy jelölt indul az elnökválasztáson, melynek vasárnap tartják az első fordulóját. A jobboldali Jair Messias Bolsonaro elnök legfőbb kihívója a korábban pénzmosás és korrupció miatt börtönre ítélt, majd tavaly felmentett, baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök, aki a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezeti a népszerűségi listákat.

(FILES) In this file photo taken on August 26, 2021, Brazilian President Jair Bolsonaro gestures during the celebration of National Volunteer Day at Planalto Palace in Brasilia. - The outgoing Brazilian president Jair Bolsonaro, beaten in all the polls by his sworn enemy Lula, says he is sure of his victory in the first round of the October 2, 2022 election after four years of a mandate marked by crises.
Fotó: AFP

A kávépiac középtávú kilátásait a két politikus eltérő agrárpolitikája teszi bizonytalanná, míg távolabbi horizonton a környezetvédelmi nézeteik ütközése izgalmas.

Bolsonaro a nagy cégek embere, míg Lula a farmerek és az őslakosok szószólója. Bolsonaro elnöksége alatt a nagyvállalatok kerültek lépéselőnybe, s a letarolt síkvidéki földeken, 

a vegyszeres növényvédelmet igénylő, nagy táblákban termelt, napsütötte kávé dominált.  

Lula azt ígéri, hogy ha nyer, akkor támogatja a kisebb gazdaságokat, beleértve az őslakos termelők erdei parcelláit is. Ezek a földek erdős, dombos vidékeken fekszenek. 

A kisparcellás kávéültetvények lombkoronás területeken találhatók, az árnyékos kávé kevesebb vegyszert igényel.

kávé
Fotó: Dasril Roszandi / AFP

Ágazati elemzők szerint 

a jól hangzó politikai szlogenek ellenére a brazil kávétermelés lehetséges stratégiája nem egyszerűsíthető le arra az egyszerű választásra, hogy vagy a nagyfiúkat kell támogatni, vagy a kisfiúkat.

A kisebb parcellákon dolgozó, fenntarthatóbb kávétermesztők csak addig képesek nyereségesen működni, amíg a nagy kávécégek tömegkávét termelnek és kielégítik a globális keresletet. A kicsik pedig specializálódnak, s a mennyiség helyett a minőségre fókuszálnak, kielégítve a kényesebb ízlésű fogyasztókat meg a kávébolondokat.
Brazíliában elég szigorúak a földhasználati törvények, így például a tulajdonosok papírforma szerint legfeljebb a terület 20 százalékát művelhetik, míg a 80 százalékon meg kell hagyni az őshonos növényzetet. Ám Bolsonaro elnöksége alatt nem vették komolyan az ellenőrzéseket. 

Lula azt ígéri, hogy győzelme esetén komolyan veszik a brazil esőerdők védelmét, ami hosszabb távon a kávétermelők érdekét szolgálja. 

A túlművelés és az őshonos növényzet visszaszorulása ugyanis befolyásolja a csapadékmennyiséget és a föld vízmegtartó képességét. Márpedig az aszály és az elsivatagosodás a kávétermelők legfőbb ellensége. 

A világ éghajlatváltozása, melynek az esőerdők pusztítása csak egy dominója, globálisan is visszahat a kávétermelésre. Szakértők attól tartanak, 2050-re a mai nagy kávétermelők,

Brazília, Vietnám, Indonézia, Kolumbia és Etiópa már nem igazán lesznek alkalmasak a kávétermesztésre.

 Előtérbe kerülhetnek az Egyenlítőtől távolabb fekvő területek, például Kína, Argentína és Uruguay.

Köszönet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy elismerte azt a munkát, amelyet gazdaságunk fellendítése, az szabályozása, a munkahelyteremtés, a bűnözés elleni küzdelem és értékeink védelme érdekében végeztünk. Haladjunk tovább a helyes úton a fényes jövő felé! 

– írta Balsonaro Twitter üzenetében, amelybe Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetét is csatolta.