A Credipass szakértői szerint jelzáloghitel-piacon tapasztalható év eleji lendületet egy alacsonyabb intenzitású időszak követte a második negyedévben, és ez a lassulás nem állt meg a harmadik negyedévben sem. 2022 szeptemberében 82 milliárd forint jelzáloghitel realizálódhatott, ezzel 

264 milliárdos volumenen zárta a negyedévet a lakáscélú hitelek piaca, az előző év azonos időszakához hasonlítva azonban így is jelentős, 30 százalékos csökkenést mutatnak a számok.

költözés
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bizonytalan gazdasági helyzet, az valamint az idén már tizedik alkalommal – a januárihoz képest négy és félszeresére, 13 százalékra – megemelt nyomán jelentősen elbizonytalanodtak a korábban még magabiztos hitelfelvevők is

– mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Az elmúlt negyedévben ingatlanvásárlás céljából szerződő ügyfelek

az emelkedő kamatkörnyezetben legnagyobb arányban a kiszámíthatóbb, legalább tíz évig fix kamatozású hiteleket választották.

A fővárosban a negyedévben zárult összes hitelügylet 86 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, miközben az öt évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleket teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelfelvevők.

2022 harmadik negyedévében a fővárosi hitelfelvevők főként 20 millió forint feletti értékben szerződtek (39 százalék), a vidéki jelzáloghitel-piacon viszont a 10–15 millió forint közötti kategória volt a legelterjedtebb. 

Az átlagos hitelnagyság az ország minden területén mérséklődött, így Budapesten 20 millió forint alá csökkent a felvett hitelösszegek átlagos értéke.

Nyugat-Magyarországon 14,3 millió forintot, keleten pedig közel 12 millió forint hitelt vettek fel átlagosan az igénylők 2022 harmadik negyedévében. A vidéki ingatlantranzakciós adatok tekintetében 2022 harmadik negyedévében azonban csökkent a hitelügyletek mellé beadott CSOK-igények aránya az előző negyedév adataihoz képest.

költözés
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem szabad az első banki ajánlatot elfogadni, hiszen a bankok is érzékelik a csökkenő volument, így kiemelt ajánlatokkal, akár 6,5 százaléknál is kedvezőbb, végig fix kamatozású hitellel készülnek, összességében milliókat spórolhat a hitelfelvevő, ha megtalálja a számára legkedvezőbb konstrukciót

– tette hozzá a szakértő.