A Samsung 2022 harmadik negyedévére közel 77 ezer milliárd koreai von (54 milliárd dollár) rekordbevételről számolt be, de az előző negyedévhez és az előző évhez képest is csökkenő nyereséget könyvelhetett el.

A man runs past a Samsung banner at the entrance of the Fira centre in Barcelona on February 25, 2022, two days ahead of the MWC (Mobile World Congress). - The world's biggest mobile fair is held from February 28 to March 3, 2022. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Fotó: Josep Lago / AFP

A távol-keleti vállalat profitja 23 százalékkal, 10,85 ezer milliárd vonra (7,6 milliárd dollárra) csökkent a második negyedévhez, és 31,4 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki az Engadget cikkéből.

A dél-koreai cég a technológiai termékek, köztük a táblagépek, a laptopok, a televíziók és az okostelefonok iránti gyenge kereslettel magyarázta az eredményeket. Azonban elemzők szerint a Samsung profitját jelentősen csökkentette, hogy fő bevételi forrása, a memóriacsipek ára visszaesett.

A járvány idején fellendült a kereslet a félvezetők iránt, ám ez az elmúlt egy-két évben folyamatosan visszaesett.

A memóriacsipekből túlkínálat keletkezett, ami áresést váltott ki. A dél-koreai vállalat a félvezetőgyártó berendezések Kínába irányuló exportjára vonatkozó új amerikai korlátozásokkal is szembesül, bár az ázsiai csebol egyéves mentességet kapott az intézkedések alól, és ez hosszabb távon hatással lesz a vállalat kínai telephelyeinek működésére.

A Samsung részvényeinek árfolyama (dollár)

Han Jin-man, a Samsung memóriaüzletágának ügyvezető alelnöke szerint bár a jelenlegi piac zsugorodik, közép- és hosszú távon fel kell készülni az élénkülő keresletre, így nem tervezik a termelés csökkentését.

A vállalat a harmadik negyedéves eredményének közzétételével egy napon hivatalosan is kinevezte a Samsung hercegét, a korábban börtönbüntetésre ítélt, majd elnöki kegyelemben részesült Jay Y. Leet ügyvezető elnökké. Ez leginkább szimbolikus lépés, mivel Lee amúgy is a vállalat tényleges vezetője. Viszont a cím megkönnyítheti Lee dolgát, amikor a cég félvezető- és biotechnológiai üzletágának bővítése érdekében világszerte más vállalatokkal köt üzleteket.

A Samsung 2020-ban a nyolcadik legmagasabb globális márkaértékkel büszkélkedhetett. Az 1938-ban alapított csebol jó néhány leányvállalatot, kapcsolt céget egyesít Samsung néven, a központja Szöulban található. Okostelefonokat, televíziókat, laptopokat és egy sor elektronikai terméket gyárt. A második legnagyobb csipgyártó, a tajvani TSMC vitathatatlanul dominálja az iparágat. A cég kevésbé ismert területeken is megkerülhetetlen, például a vállalat üzemelteti Dél-Korea legrégebbi vidámparkját, emellett jelentős tényező az építőipar, az életbiztosítás és az élelmiszeripar területén is.