A Samsung 2025-ben kezdi meg a 2 nanométeres csipek gyártását, 2027-ben pedig az 1,4 nanométeres félvezetők termelését is elindítja – írja a WSJ. A cég idén júniusban indította el a 3 nanométeres alkatrészek gyártását, jelenleg ezek számítanak a legfejlettebb technológiának.

Stone,/,United,Kingdom,-,July,9,2020:,Samsung,Logo
Fotó: Shutterstock

A dél-koreai vállalat ütemterve hasonló a tajvani TSMC-éhez, amely idén kezdi meg a 3 nanométeres csipek tömeggyártását, s 2025-től a 2 nanométeres félvezetőket termelését is elindítja, azonban ezen túli terveit nem ismertette.

Minél kisebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebbnek számít, ami azt jelenti, hogy bonyolultabb és drágább legyártani. 

Jelenleg csak a TSMC és a Samsung rendelkezik a világ legfejlettebb csipjeinek gyártásához szükséges technológiai ismeretekkel. A bemutatott tervek azt jelzik, hogy milyen gyorsan és megbízhatóan válnak elérhetővé a következő generációs félvezetők. Mindez kulcsfontosságú az olyan ügyfeleknek, mint az Apple vagy az Nvidia, amelyeknek a csipgyártási technológiák várható fejlődéséhez kell igazítaniuk saját termelésüket.

A félvezetők gyártását a tajvani TSMC uralja, a 24 millió lakosú sziget saját kormányzattal rendelkezik, viszont Kína a saját részének tekinti, és a világon mindössze 14 ország ismeri el függetlennek. Az International Business Strategies 2022-re vonatkozó előrejelzései szerint a TSMC 64 százalékot birtokol a piacból, míg a Samsung csak 15 százalékot.

Viszont a legfejlettebb – az 5 nanométeres vagy annál kisebb – félvezetők esetében a TSMC várható piaci részesedése idén 90 százalék lesz. 

A geopolitikai feszültségek miatt a cégek aggódnak a tajvani vállalattól való túlzott függőségük miatt, és szeretnének több csipgyártóval szerződni. A legkézenfekvőbb megoldásnak a Samsung tűnik, mivel az Intel az elmúlt években több generációval lemaradt. Elemzők szerint kérdéses, hogy a Samsung tudja-e teljesíteni a megnövekedett igényeket.

Kuroda Tadahiro, a Tokiói Egyetem professzora szerint az is a TSMC egyik előnye, hogy inkább kiszolgálja az ügyfeleket, és nem versenyez velük. Ezzel szemben a Samsung a világ egyik legnagyobb okostelefon- és tévégyártója, közvetlen versenyben áll a potenciális ügyfeleivel, például az Apple-lel.

A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükség van rájuk. Ahogy élesedik az amerikai–kínai szembenállás, Washington egyre inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat amerikai földön létrehozni. Az Egyesült Államok példáját követi Japán, Szingapúr, Németország és Dél-Korea is, miközben Kína rengeteg pénzt fektet a szegmensbe, hogy megerősítse a kínai csipipart.