A Micron Technology az első etapban 20 milliárd dollár értékben épít csipgyárat a New York állambeli Clayben, az üzem átadását az évtized végére tervezik. A terjeszkedés 50 ezer munkahelyet teremt majd, ebből 9 ezer állás a Micron korábban bejelentett boise-i gyárában jönne létre. Az ambiciózus tervekhez 5,5 milliárd dollár támogatásra számít a gyártó New York államtól – írja a Bloomberg.

Microelectronics,Engineer,Works,In,A,Modern,Scientific,Laboratory,On,Computing, Microelectronics engineer works in a modern scientific laboratory on computing systems and microprocessors. Electronic factory worker is testing the motherboard and coding the firmware. Microelectronics engineer works in a modern scientific laboratory on computing systems and microprocessors. Electronic factory worker is testing the motherboard and coding the firmware.
Fotó: Shutterstock

Az úgynevezett megafab csipgyár része a Micron azon stratégiájának, hogy fokozatosan felfuttassa az élvonalbeli DRAM-csipek gyártását az Egyesült Államokban.

Az évtized végére a Micron tervei szerint e lapkák globális termelésének csaknem fele az Egyesült Államokban történne. A Biden-adminisztráció, hogy csökkentse az ország ázsiai beszállítóktól való függését, még augusztusban elfogadta a Chips & Science Actet, amely 52 milliárd dollárt biztosított a hazai félvezető-kutatás és -fejlesztés fellendítésére.

Hálás vagyok Joe Biden elnöknek és adminisztrációjának, amiért a csipipart prioritásként kezeli

– mondta Sanjay Mehrotra, a Micron vezérigazgatója.

A helyszín előkészítése jövőre, az építkezés pedig 2024-ben kezdődik. A Micron közleménye szerint az évtized második felében a termelés már töretlenül növekedhet, a keresletnek megfelelően. A százmilliárd dolláros beruházási program többi eleméről egyelőre nem tájékoztattak részletesebben.