Felpattant kora délután a BUX, úgy tűnik, hogy sikerül a pozitív tartományban megkapaszkodnia a tőzsdemutatónak. A blue chip részvények közül élenjáró az 1,9 százalékkal dráguló Richter, a többi nagypapír piacán azonban még nincs igazán átütőerő. Az euró–forint 425,77-on ütött délelőtt új rekordot. 

Tőzsde bika illusztráció
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az ING Bank szakértői szerint a régiós devizák közül a forint a leginkább alulértékelt, és mivel a jegybank ígéretet tett arra, hogy elindítja a felesleges forintlikviditás kivonását a piacról, ez visszatérítheti a magyar devizát a 410-es szinthez. 

Bőven 425 forint felett az euró árfolyama

A múlt heti kötvénypánik hullámai elültek Európában, a tízéves Bund-hozam pillanatokon belül két százalék alá csökkenhet, miközben a múlt héten 2,25 százalékon is forgott. Mind a kötvény-, mind a részvénypiacok számára megnyugtató üzenetet küldtek a Morgan Stanley elemzői. Jegyzetükből a Reuters idézett, szerintük az euróövezeti elérhette a csúcspontját szeptemberben. Ők, illetve több piaci szakértő is a 2,2 százalékos Bund-hozam kitűnő vételi lehetőséget jelent. 

A globális tőkepiaci hangulat javításához a holland energiatőzsde kijelzője is hozzájárult, ahol napon belül 9 százalékos esés látható a határidős földgáz árában. 

Az amerikai határidős indexek kizöldültek, ha így marad, akkor 0,6-0,7 százalékos pluszban nyithatnak a tengerentúli indexek. Óriásit ugrik a nyersolaj jegyzésára, mind a WTI, mind a brent több mint 4 százalékkal emelkedik hétfőn.