A száguldó dollár és a válságról válságra bukdácsoló világgazdasági környezet dacára a számítógépipar őskövületének tartott IBM meglepetésre jelentősen növelte forgalmát a harmadik negyedévben.

Fotó: Miguel Medina / AFP

Éves szinten 6 százalékkal, 14,1 milliárd dollárra nőtt a Kék Óriás árbevétele a 3 hónapos periódusban, miközben az elemzők mindössze 13,5 milliárd dollárra számítottak.

Hatalmas fegyvertényt hajtott végre ezzel a cég, hiszen bevételei több mint 50 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származik, így rendkívül negatívan érintette a zöldhasú idei 17 százalékos száguldása. 

A menedzsment úgy véli, a devizapiaci fejlemények 1,1 milliárd dollárral vetették vissza a társaság forgalmát.

A gyorsjelentés szerint elsősorban a felhőalapú szoftverek és az IT-szolgáltatások iránti kereslet adott szárnyakat az IBM-nek, amely megemelte egész évre szóló bevételi előrejelzését is.

A befektetők kedvezően fogadták a számadatokat, a árfolyama az amerikai tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedés során mintegy 3 százalékkal, 126 dollár fölé emelkedett.

 

A számítógépgyártás úttörőjének üzemi eredménye egy százalékkal, 1,7 milliárd dollárra csökkent, ám szintúgy meghaladta az előrejelzéseket. 

A nettó eredmény mínusz 3,2 milliárd dollárra zuhant, de ez egy egyszeri – nyugdíjkötelezettségekből eredő – különleges teher következménye volt, és az elemzői konszenzus nyilvánvalóan számolt vele, hiszen a korrigált egy részvényre jutó 1,81 dolláros nettó profit (EPS) 4 centtel verte a piaci várakozást.

Az IBM részvényei jó búvóhelynek bizonyulhatnak a jelenlegi piaci zűrzavarban, főként bevételeinek diverzifikációja miatt

– kommentálta a beszámolót Haris Anwar, az Investing.com vezető elemzője.