BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lubickolnak a profitban az amerikai olajvállalatok

Bőven verte a várakozásokat a Chevron és az Exxon Mobil.

Az elemzői várakozások feletti negyedéves profitról jelentett pénteken a Chevron: a 11,2 milliárd dolláros nettó eredményük minden idők második legmagasabbja, emellett pedig csúcsot döntött a működési cash flow, amely 15,3 milliárd dollárra rúgott. 

New York Stock Exchange As Wall Street Seen Trapped In Crushing Bear Market
Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A javuló eredménydinamika mögött a kifejezetten kedvező működési környezet állt, vagyis az olaj- és gáz iránti globális keresleti boom mellett az amerikai olajmezők növekvő kihasználtsága. A negyedéves profit majdnem duplája a tavalyi harmadik negyedévesnek, ez egyébként már akkora nyereség, hogy a Reuters beszámolója szerint az olajvállalatok az extra magas profit miatt továbbra is támadások kereszttüzében állhatnak. 

Akárhonnan nézzük, 

a vezető olajtermelők tényleg fürdenek a profitban, a Chevron sajáttőkére vetített megtérülése például 25 százalékra ugrott.

A Permian-medencében elért harmadik negyedévi termelésük meghaladta a napi 700 ezer hordó olaj-egyenértéket, ami 12 százalékkal több mint a második negyedévben. Összességében a Chevron 9,3 milliárd dollárt profitált az olaj- és gáztermelésen, emellett további 2,5 milliárd dollárt az olajfinomításon. A finomított termékekből napi 1,25 millió hordónyi mennyiséget értékesítettek. 

A Chevron csúcsvezetői elégedettek lehetnek a negyedéves profitjukkal, de fejet kell hajtaniuk a rivális Exxon Mobil teljesítménye előtt, a szektortárs ugyanis 19,7 milliárd dolláros adózott eredménnyel kápráztatta el az ágazat és a Wall Street szakértőit. Az amerikai olajszektor piacvezetője az idei év első 9 hónapjában 43 milliárd dollár adózott nyereséget ért el. 

Érdekesség, hogy ez az összeg 19 százalékkal magasabb a 2008-as évi eredménynél is, pedig akkor az olaj hordónkénti ára mindenkori rekordra került, egy ideig 140 dolláros szint volt jellemző. Az Exxon az elmúlt három hónapban 5,7 milliárd dollárt költött új olaj- és gázprojektekre és jó úton halad, hogy elérje az idei évre kitűzött 21–24 milliárd dolláros befektetési/beruházási célt. 

Relatív árfolyamváltozások
 

Kérdés, mihez kezd a társaság a folyamatosan emelkedő nyereséggel. Nemrégiben Joe Biden elnök felszólította az olajtermelő vállalatokat, hogy az energiaár-emelkedésből származó profitot inkább beruházásokra fordítsák, ahelyett, hogy saját részvényeiket vásárolnák vissza. Az Exxon azonban fenntartja a 2023-ig meghirdetett, 30 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programját és pénteken azt is közölte, hogy idén 15 milliárd dollár osztalékot is kifizet a részvényeseknek. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.