A londoni székhelyű Revetas Capital elemzése szerint a közép- és kelet európai üzleti ingatlanfejlesztések finanszírozása továbbra is stabilan alakulhat, a térségben a makrogazdasági mutatók egyelőre még nem adnak okot aggodalomra, ugyanakkor nem árt felkészülni a kockázatokra. 

Budapest, 2022. szeptember 3.A Millennium Gardens A-kategóriás irodaház hamarosan átadásra kerülő modern új épülete (j) a a főváros IX. kerületében a dél-pesti Duna-parton, a Millennium Városközpontban, a Nemzeti Színház szomszédságában.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. szeptember 3.
A Millennium Gardens A-kategóriás irodaház hamarosan átadásra kerülő modern új épülete (j) a a főváros IX. kerületében a dél-pesti Duna-parton, a Millennium Városközpontban, a Nemzeti Színház szomszédságában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

A térségben alacsonyabb a mint a nyugat-európai államok átlagában, a ellenben várhatóan magasabban alakul. A lakosság eladósodottsági mutatói is kedvezőbbek, ráadásul magasabb az EU által, valamint a közvetlen külföldi befektetésekből (FDI) finanszírozott infrastrukturális beruházások volumene. 

A régióban 2003 óta jelen lévő, elsősorban a lengyel, a magyar, a cseh, a szlovák és a román piacra fókuszáló ingatlanbefektető Revetas persze kockázatokat is lát: a néhány hete átadott Millennium Gardens irodaházak első ütemét finanszírozó társaság szerint 

a kontinens-szerte emelkedő kamatkörnyezet egyértelműen negatívan hat a befektetői bizalomra és az ingatlanpiaci aktivitásra. 

 Óriásit emelt a kamatfolyosó plafonján az MNB

Nem nézhetjük tétlenül a devizapiaci folyamatokat, ezért még a mai nap folyamán 17-18 százalékos kamatok mellett gyorstendereket ír ki a jegybank – jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online háttérbeszélgetésben.

Eric Assimakopoulos alapító partner szerint a makrogazdasági környezet változása ellenére érdemes pozitívan tekinteni a következő évekre, várakozásuk alapján a régió országaiban az inflációs folyamatok jövőre normalizálódnak, a kamatlábak pedig csökkenőre fordulnak. A szakember úgy látja, a magasabb kamatkörnyezet egyelőre nem rontotta érdemben a bankrendszer likviditását, ugyanakkor egyértelműen megfigyelhető, hogy

a pénzintézetek szelektívebben hiteleznek, s ez igaz az eszközminőség, mind pedig a hitelfedezeti arányok (jelzáloghitel összege az ingatlan becsült értékéhez viszonyítva) tekintetében. 

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank is a kockázatokra hívta fel a figyelmet: igaz itt még csak nyár közepi adatok állnak rendelkezésre, június végére a budapesti irodapiacon 9,9 százalékra, az ipari-logisztikai piacon pedig 6,4 százalékra emelkedett a kihasználatlansági ráta. S az iroda- és ipar-logisztika szegmensekben a tervezett magas átadási volumenek a kihasználatlanság további emelkedése irányába mutatnak. Az új átadások ütemezésében az emelkedő építőanyagárak és az ellátási problémák is növekvő kockázatot jelentenek – írták a jegybank szakértői.

 

A jelek szerint a hitelezői oldal szereplői elkötelezettek a közép-európai ingatlanfejlesztési projektek finanszírozása mellett, legalábbis a néhány hete Bécsben tartott CEE Property konferencián erről számoltak be a vezető osztrák és olasz bankok képviselői. De nem csak ők finanszíroznak szívesen kereskedelmi-ingatlanbefektetéseket, 

a Millennium Gardens várhatóan 2023 harmadik negyedévében elkészülő második ütemét például már az OTP Bank hitelezi, 150 millió eurós összegben. 

A Revetasnál úgy vélik, különösen a lengyel, a magyar, a cseh és a román irodaépületek kínálnak hosszú távon magas hozamú befektetési lehetőséget. A lakóépület szegmensben pedig Lengyelország lehet a nyerő, ahol az ingatlanpiaci elemzők szerint kétmilliós lakáshiány mutatkozik. Az organikus növekedés motorja várhatóan az lesz, hogy a 38 milliós népesség 60 százaléka lakik városi környezetben, míg az EU átlag ennél jóval magasabb, 72 százalék.