A Fitch „stabilról” „negatívra” csökkentette a brit államadósságra vonatkozó hitelminősítés kilátását, napokkal azután, hogy a Standard & Poor’s is hasonló lépést tett a kormány szeptember 23-i költségvetési nyilatkozatát követően. „Az új kormány növekedési tervének részeként bejelentett nagy, és kizárólag hitelekből finanszírozandó költségvetési csomag középtávon a költségvetési hiány tetemes növekedéséhez vezethet” – indokolta a lépést a hitelminősítő. A brit ellenzéki pártokhoz hasonlóan a Fitch is bírálta, hogy a miniköltségvetéshez a szokásokkal ellentétben nem csatolták a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő Office for Budget Responsibility (OBR) elemzését.

UK Prime Minister Liz Truss Delivers Keynote Speech At Conservative Party Conference
Kwasi Kwarteng (középen) a tory konferencián. Fotó: Bloomberg


A hitelminősítő szerint a független költségvetési előrejelzések hiánya, valamint az, hogy a miniköltségvetés nyilvánvaló összeütközésben van a Bank of England (BoE) inflációellenes stratégiájával, 

negatívan hatott a pénzügyi piacok bizalmára és a politikai keretrendszer hitelességére, ami a hitelminősítés egyik legfontosabb, régóta fennálló erőssége. 

A Fitch azonban fenntartotta Nagy-Britanniára vonatkozó „AA–” hitelminősítését, ami egy fokozattal alacsonyabb az S&P-énél. 
A font a szerda éjszaka nyilvánosságra hozott döntés ellenére csütörtök délelőtt tartotta a dollárral szemben az 1,13-os szintet, de elemzők szerint felmerül a kérdés, hogy év végére eléri-e a paritást az amerikai devizával szemben, miután a miniköltségvetés bejelentése után rekordmélységbe, 1,03-os szintre süllyedt. A Reuters felmérése szerint szakértők arra számítanak, hogy egy év múlva a jelenleginél 3,6 százalékkal erősebb lesz.

Liz Truss Delivers Her Leader's Speech To Party Conservative Party Conference
Liz Truss megrengette a bizalmat. Fotó: Ian Forsyth / Getty Images


Bár Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a legnagyobb vitát kiváltó intézkedést, a legmagasabb jövedelműek adósávjának csökkentését visszavonta, a baj már megtörtént. A Bloomberg összeállítása szerint 

Liz Truss kormányának első hónapja legalább 300 milliárd font értéket tüntetett el a részvény- és kötvénypiacok együttes értékéből, mert megrendült az Egyesült Királyságba vetett bizalom.

(Egy font 483,83 forint.) „A befektetőktől azt a visszajelzést kapjuk, hogy az Egyesült Királyságot befektetésre alkalmatlannak tartják, amíg ilyen kormányzati káosz uralkodik” – kommentálta az eseményeket Joachim Klement, a Liberum Capital Ltd. stratégája. Bár szeptember vége óta a veszteségek egy részét visszadolgozta az FTSE 350 index, amely a legnagyobb piaci kapitalizációjú FTSE 100 és a kisebb értékű FTSE 250 részvényeit foglalja magában, a hírügynökség által összegyűjtött adatok szerint a részvénypiaci kapitalizáció mintegy 77 milliárd fonttal csökkent a szeptember 2-i zárás, az utolsó kereskedési nap óta, amely előtt a kormányzó Konzervatív Párt Trusst választotta vezetőjévé. 

Az FTSE 100 index alakulása
 

A kötvények piaci értéke ezalatt mintegy 200 milliárd fonttal csökkent, bár ebben a britekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a globális kötvényeladási hullám is szerepet játszott. A múlt hónapban a 10 éves brit államkötvények hozama a valaha mért legnagyobb mértékben emelkedett, és 2010 óta először lépte át a 4 százalékot. A fontban denominált, befektetési besorolású vállalati kötvények ugyanebben az időszakban 26 milliárd fontot veszítettek értékülből, ami 2014 januárja óta a legalacsonyabb szintre süllyesztette az értékpapírokat követő Bloomberg-index piaci értékét. A font sterlingben denominált bóvlikötvények – amelyek mintegy 90 százalékát brit vállalatok bocsátották ki – piaci értéke 1,8 milliárd fonttal csökkent.