A gazdasági folyamatokról érkező vegyes jelzések mellett továbbra is erős fogyasztói költést tapasztalt az American Express, ami a várakozásokat meghaladó nyereséghez segítette az amerikai pénzügyi óriáscéget.

ILLUSTRATION - AMERICAN EXPRESS CREDIT CARD
Fotó: David Himbert / Hans Lucas via AFP

A kártyagyártó társaság adózott eredménye 1,88 milliárd dollárra emelkedett a harmadik negyedévben, egy évvel korábban még 1,83 milliárdos tételről számolt be ezen a soron. Az egy részvényre vetített 2,47 dolláros profit hét centtel jobb lett a FactSet elemzői konszenzusánál is.

A bevételek is némileg a várt 13,52 milliárd dollár fölé, 13,56 milliárd dollárra futottak be, ami közel 25 százalékos bővülés éves alapon.

Az American Express-kártyatulajdonosok 21 százalékkal többet költöttek az időszakban, az áruk és szolgáltatások mellett utazásra és szórakozásra is több pénzt szánva – ezzel pedig jócskán felhajtva a bank- és hitelkártyákat kibocsátó társaság bevételeit.

„Az utazás iránti kereslet egész évben meghaladta várakozásainkat” – hangsúlyozta a beszámoló kapcsán Stephen Squeri vezérigazgató. Az utazási csekkeket is kiadó cég vezetője kiemelte, hogy az utazásra és szórakozásra fordított kiadások 57 százalékkal múlták felül a tavalyit, és első alkalommal haladták meg a pandémia előtti szintet.

A társaság 3,3 millió kártyát bocsátott ki, az üzleti platinum- mellett a lakossági platinum- és aranykártyák számában is új csúcsot hozott a harmadik negyedév.

A vállalat ezzel együtt biztosa ment, és a tavalyi csaknem kétszeresét, 778 millió dollár céltartalékot képzett a borúsabb időkre, valamint a kártyaüzletág további bővítésére.

Nem tapasztaltunk változásokat ügyfeleink vásárlási szokásaiban, de figyeljük a tágabb értelemben vett gazdaságból érkező vegyes jeleket, és vannak terveink arra, hogy változtatni tudjunk a működési környezet drámai változása esetén, ahogyan korábban is tettük

– mondta Squeri.

A vállalat továbbra is 23-25 százalék közötti bevételnövekedéssel számol idén, az egy részvényre jutó nyereséget viszont a korábban kijelölt 9,2–9,65 dolláros sáv fölé várja. Az erős eredményszámok dacára majdnem 5 százalékkal esett az American Express részvényárfolyama a pénteki tőzsdenyitás előtt.