A BÁV Zálog adatai szerint a befektetési célú aranytömbök (BCA) értékesítése már júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig már 72 kilogrammnál járt az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége. Mindemellett az aranyékszerek forgalma is jelentősen nőtt a tavalyi és az idei esztendő hasonló időszakait vizsgálva.

Az arany világpiaci ára egyébként az 1650–1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm) az elmúlt egy évben, ez alól az orosz–ukrán háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor a bizonytalan helyzetben hirtelen megugrott az árfolyam, és 2000 dollár fölé is felkúszott a jegyzés. Az, hogy egy pesszimista környezetben az arany árfolyamában ilyen mozgásokat látunk, nem ritka a történelemben, de a hasonló időszakokban ezt általában egy tartósabb emelkedés követte. 

A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen az ára ahhoz kötött, tehát megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, ami a jelenlegi inflációs környezetben, a recessziós félelmek közepette növeli a népszerűségét.

Budapest, 2022. május 21.A BÁV Zrt. (Bizományi Vállalat) Zálogüzletágának fiókja a főváros XI. kerületében, a Móricz Zsigmond körtérnél, a Fehérvári út találkozásánál. A szolgáltatás a pénzügyi piacon belül a gyorskölcsön- és a zálogpiac meghatározó szereplője.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. május 21.
A BÁV Zrt. (Bizományi Vállalat) Zálogüzletágának fiókja a főváros XI. kerületében, a Móricz Zsigmond körtérnél, a Fehérvári út találkozásánál. A szolgáltatás a pénzügyi piacon belül a gyorskölcsön- és a zálogpiac meghatározó szereplője.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy habár az arany árfolyama válságok során nem kezd el törvényszerűen emelkedni, sőt olyan is megfigyelhető volt, hogy az arany ára is esni kezdett először és csak ezután kezdett tartósabb emelkedésbe, hosszabb távon szinte mindig jó menekülő útnak bizonyult. A legközelebbi példa, a 2008-as pénzügyi válság kezdetekor az arany árfolyama sem indult azonnal emelkedésnek, eltartott egy ideig, amíg a nemesfém árfolyama stabilizálódott, a jegyzése akkor 700 dollár körüli szinten mozgott. Azonban ezt követően egy masszív emelkedést láttunk a grafikonokon, ami jó 3 évig tartott, majdnem az 1800 dolláros szintig. 

Másik közismert példa az 1929-es gazdasági világválságot követő recesszió, majd kilábalás időszaka. Itt a pánik hónapjaitól kezdődően, a 350 dollár körüli értékről majdnem 800 dollárig emelkedett 1934 elejére az árfolyam. Eközben például az amerikai tőzsde még mindig folyamatos mélyrepülésben volt. Ezek a történelmi párhuzamok is egyértelműen az arany értékállóságát erősítik, ami azért is fontos, mert a lakosság körében egyre nagyobb az igény az ilyen eszközökre.

„Itthon is egyre többen befektetési céllal vásárolnak aranytömböt. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy a legtöbb esetben csak a meglévő készletek szabnak határt a forgalomnak. A BÁV Zálog által forgalmazott befektetési arany egy olyan minősítésű svájci cégtől származik, amelynek aranytömbjeit a világon mindenhol elfogadják, így azok bárhol azonnal értékesíthetők” – tette hozzá Dandé Imre.