A kriptohitelező Genesis Global Capital felfüggeszti a hitelezést és a pénzkivonást, miután az FTX kriptotőzsde újabb kriptotélt idézett elő – derül ki a Reuters cikkéből.

Bitcoin,Btc,Cryptocurrency,Coin,With,Altcoin,Digital,Crypto,Currency,Tokens,
Fotó: Shutterstock

A vállalat szóvivője szerint a Genesis azon dolgozik, hogy megteremtse a szükséges likviditást hitelezési kötelezettségeinek teljesítéséhez, majd hozzátette: a Genesis kereskedési és letéti üzletágát mindez nem érinti.

Az amerikai Gemini kriptopénztőzsde egy blogban azt írta, hogy a Genesis nem lesz képes teljesíteni az ügyfelek visszaváltásait a megállapodás szerinti öt munkanapon belül. A New York-i pénzügyi szolgáltatások szervének szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a cég helyzetét, míg a Crypto.com közölte, hogy nincs kitettsége a Genesisnek.

A Genesis nincs egyedül az FTX összeomlásának következményeivel: a BlockFi kriptohitelező elismerte, hogy jelentős kitettséggel rendelkezik az FTX-nél, emiatt bocsátásokat tervez, miközben csődeljárásra készül. Az FTX múlt héten csődvédelmet kért az Egyesült Államokban az eddigi legjelentősebb kriptopiaci összeomlásban, miután a kereskedők három nap alatt 6 milliárd dollárt vontak ki a platformról.

Erdetileg úgy tűnt, hogy a rivális Binance – amelyet az amerikai hatóságok vizsgálnak pénzmosás és az iráni szankciók megsértése miatt – megmenti a bajba jutott kriptőzsdét, ám az FTX átvizsgálása után a Binance elállt az üzlettől. Eközben az amerikai bírósági beadványokból kiderült, hogy a befektetők beperelték az FTX vezetőjét, Sam Bankman-Friedet.

Szabályozást sürget a Binance-vezér

A vezető kriptotőzsde, a Binance vezérigazgatója új, stabil és világos szabályok meghozatalát sürgette az iparág számára az elmúlt napok történései miatt. A Bali szigetén a G20 vezetői számára tartott beszédében Csao Csang-peng elmondta, hogy új iparágról van szó, és elismerte, hogy az elmúlt héten őrült események történtek a szektorban, ezért valamifajta szabályozásra mégis szükség van, hogy valamivel stabilabb módon működjön a kriptoszektor.