A vezető kriptotőzsde, a Binance vezérigazgatója új, stabil és világos szabályok meghozatalát sürgette az iparág számára az elmúlt napok történései miatt. A Bali szigetén a G20 vezetői számára tartott beszédében Csao Csang-peng elmondta, hogy új iparágról van szó, és elismerte, hogy az elmúlt héten őrült események történtek a szektorban, ezért valamifajta szabályozásra mégis szükség van, hogy valamivel stabilabb módon működjön a kriptoszektor.

Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

A CZ néven is ismert tőzsdealapító szavai a rivális FTX pénteki csődjét követően hangzottak el, amelynek előmozdításában azért neki is volt szerepe. Egy ideig úgy tűnt, hogy a Binance felvásárolja vetélytársát, ám később kiderült, a hiányzó összeg túl nagy ahhoz, hogy megérje betömni az FTX könyveiben található lyukat.

Ugyanakkor Csao szerint az ügyfelek megőrzése nem száz százalékban a hatóságok dolga, ezzel az iparági szereplőknek is van feladatuk. 

A Binance ugyan ügyfélpénzeket nem veszített el az eddigi információk szerint, de a szabályok kijátszása adta lehetőségekkel szívesen élt, ha ez számára anyagi előnyökkel járt. 

A legnagyobb kriptotőzsde szabályozását ráadásul az is nehezíti, hogy arról nincs nyilvános információ, melyik ország fennhatósága alá tartozik.

Hétfőn CZ a Twitteren bejelentette, hogy helyreállítási alapot hoz létre a likviditási gondokkal küzdő, de egyébként fizetőképes kriptocégek megmentésére, hogy csillapítsa az FTX csődje által keltett események továbbgyűrűző hatását.

Mint ismert, a legutóbbi csődhullám után még a most kudarcot valló FTX vállalta magára a mentőangyal szerepét.