Továbbra sem fogadják el Brazília leköszönő elnökének hívei a választási vereséget. Jair Bolsonaro államfő vasárnap kapott ki a második fordulóban Luiz Inácio Lula da Silvától, a baloldal jelöltjétől, ám a vereségét maga Bolsonaro sem ismerte még el. Hívei hétfő éjjel országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, Brazília több jelentős autópályáját is megbénították a felvonuló kamionsofőrök, akik mind Bolsonaróval szimpatizálnak. 

Fotó: AFP

Blokádokról országszerte érkeztek bejelentések, mindössze két államban nem léptek így fel a teherautósok. Több nagyvárosban is elakadtak az élelmiszer-szállítmányok a tüntetések miatt. 

Fotó: AFP

A BBC szerint több helyszínen is emiatt a rendőrségnek kellett fellépnie, és a kisebb blokádokat sikerrel feloszlatták. 

A legtöbb ponton azonban több száz kamionos zsúfolódott össze, azokkal nem bírtak a hatóságok. 

Bolsonaro még nem ismerte el a vereségét

Kulcsfontosságú szövetségesei azonban kezdenek megbarátkozni a gondolattal, hogy Lula lesz januártól az új államfő.

A sofőrök azért álltak ki Bolsonaro mellett, mert az elnök irányítása alatt jóval olcsóbb volt a dízel, és attól tartanak, hogy baloldali utódja első intézkedéseként megszünteti majd az ársapkát. 

Fotó: AFP

A brazil legfelsőbb bíróság tagja, Alexandre de Moraes megfenyegette a tüntetőket, közleményében kijelentette: 

aki még kedden is kitart a blokádokon, azokat fejenként 100 ezer brazil realra, azaz közel 8 millió forintra büntetik a rendőrök minden egyes óráért. 

A vesztes elnök egyelőre nem szólalt meg a veresége után. Korábban, még a kampány alatt kijelentette, hogy őt csak Isten mozdíthatja el az elnöki székből, és már előre közölte, hogy csalásnak tartja, ha nem ő nyeri a választásokat. 

A kedvezően reagált Lula győzelmére, és a brazil részvényárak további emelkedése valószínű – írta feltörekvő piaci jelentésében a Reuters.