Már november közepén megkezdi legújabb, ezúttal egymilliárd eurós részvény-visszavásárlási programját az Allianz, 2023 végéig pedig előreláthatóan le is zárja – jelentette be a német biztosító csütörtökön, harmadik negyedéves gyorjelentésének bemutatásával egyidejűleg. A vállalat egyúttal megerősítette idei kilátásait is.

Alliance
Fotó: Matthias Balk / Picture Alliance via Getty Images

A cégcsoport egyébként a vártnál jobb, 17 százalékos nettó nyereségnövekedést ért el a harmadik negyedévben, amit főként a vagyon- és baleset-biztosítási üzletágának erősödése hajtott.

A nettó nyereség 2,46 milliárd euróra ugrott az egy évvel korábbi 2,11 milliárd euróról, s szintén meghaladta a 2,32 milliárd eurós konszenzusos előrejelzést.

Az Allianz – úgy tűnik – egész szépen kiheverte az amerikai alapkezelő egységét sújtó, 6 milliárd dolláros fizetési kötelezettséggel járó májusi egyezséget, amelyet az Egyesült Államok hatóságaival volt kénytelen megkötni, noha az ügy árnyékot vetett egész Németország egyik legértékesebb vállalatcsoportjára, amely a Pimco és a bírságolást elszenvedő Allianz Global Investors révén egyben a világ egyik legnagyobb alapkezelője is.

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin mindenesetre felszólította az Allianzot, hogy javítsa belső ellenőrzését.

Oliver Baete vezérigazgató szerint a negyedéves eredmények bizonyítják a vállalat ellenálló képességét 

a drámai geopolitikai és piaci környezet közepette is.

A vagyon- és baleseti üzletág bevételei 14 százalékkal nőttek a negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ellensúlyozva az élet- és egészségbiztosítási üzletágak, valamint a vagyonkezelés visszaesését.

Az Allianz közölte, hogy idei üzemi eredménye a korábban ismertetett 12,4–14,4 milliárd eurós sáv felső felébe kerül. 

A cég részvényei csütörtök délelőtt 2,3 százalékkal, 193 euró fölé drágultak.

A gyenge eredmény ellenére is optimista maradt az Allianz

A társaság visszatérhet a normál üzletmenethez, miután maga mögött hagyta a botrányokat.