A keddi magyar jegybankülés kereskedési napját még úgy is jó hangulatban zárta a forint, hogy a vártnak megfelelően elmaradt a kamatemelés, szerdán pedig a jelek szerint minden a dollár mozgásától függ. 

forint
Fotó: Shutterstock

Közép-európai idő szerint este 8-kor érkezik a Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, és a nemzetközi devizapiacok erre a hírre koncentrálnak. A forintot hazai hírek híján az euró-dollár mozgása szokta igazgatni, és most is erre lehet számítani.

A reggeli órákban ez is történt, és miközben folyt a dollár visszavonulása az euróval szemben, a forint – amely egy napja még 409 körül kereskedett az eurókeresztben – a 405-öt is átütötte. 

Hetek óta folyik a csata, melyik irányba törjön ki az euró ellenében a forint  Forrás: Stooq.com

A lendület nem volt elegendő ahhoz, hogy megismétlődjenek a 400-as védvonal elleni két héttel ezelőtti rohamok. Amikor a dollár visszakorrigált, a forint 406 fölé gyengült az euróval szemben, de egyelőre ebben a mozgásban sem látszik olyan lendület, hogy a 410 feletti szintekre lökje a forintot, mint egy hete.

Ha nem érkezik fontos hazai hír, minden a dollártól függ,

és előfordulhat, hogy az euró és a forint új üzemanyagot kap, ha a nap folyamán az a várakozás erősödik meg, hogy a Fed a jegyzőkönyvében erősen a beérkező inflációs adatokhoz köti a szigort. Rövid távra az amerikai inflációt tekintve optimisták a piacok, kisebb Fed-szigor kisebb támogatást ad a dollárnak, ami a forint esetében erősödést generálhatna.

Ami a hazai hátteret illeti, a forintpiacon megnyugodva fogadták, hogy a Magyar Nemzeti Bank – ha le is zárta az alapkamat emeléseit – óvatos marad. Erről Virág Barnabás MNB-alelnök beszélt kedden, az ülés után, majd szerdán másodszor is megszólalt.

Virág Barnabás: elkerülheti Magyarország a mély recessziót

Két napon belül másodjára szólal meg Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki ezúttal egy konferencián ad elő a monetáris politika várható alakulásáról, cikkünk frissül.

Egy másik forintpiaci alaptényezőt – a magyar sorsát meghatározó „jogállamisági vitát” – illetően nincs friss piacmozdító hír. 

Az Európai Bizottság döntésére várunk, amely pozitív hatással lehet a piacra, és az euróval szemben a 400 felé mozdíthatja

– írták jegyzetükben az ING elemzői, arra az esetre utalva, ha elindulhatnak a visszatartott uniós pénzek Budapest felé.  

Napi technikai elemzésükben az OTP közgazdászai azt írták, hogy az euró várható erősödése és a dollár gyengülése miatt inkább a dollár-forint pár alkalmasabb a forintvételek megjátszására.