Nem gyengült újra 410-es irányába az euró ellen a forint kedden, azután sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank – a várakozásoknak megfelelően – nem emelte kamatait, ehelyett az árfolyam a hezitálásnak véget vetve a nap legerősebb szintjét érte el, miután megszólalt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

erős forint
Fotó: Shutterstock

A döntéshozó arról beszélt, hogy az október közepén bevezetett új jegybanki eszközök hatások voltak, „stabilabb a pénzpiaci helyzet”, de a szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak. A monetáris tanács úgy látja, a jövő év elején egyre markánsabban jelennek meg a dezinflációs hatások, csakhogy a drágulás ütemét tekintve 

a kellemetlen meglepetések benne vannak a pakliban.

A jegybanki óvatosság láttán a vevők kerekedtek felül a forint piacán, és a korábbi 408,5 körüli szintekről 407,5 környékére erősödött a forint.

 

Az erősödés nem határozott, és a forint még mindig messze van a 406 alatti múlt heti csúcsoktól – még messzebb a két hete meglátogatott 400 alatti tartománytól –, ahonnan a hét elején leszánkázott egészen 414-en túlra.

Az Equilor elemzői az MNB kamatdöntése után tettek közzé piaci helyzetképet, szerintük erősödés esetén 405-nél ütközhet egy nem túl erős ellenállásba a forint, a másik irányban 410-411 lehet a támasz, és a technikai kép enyhén kedvezőtlen a forint számára. Azaz könnyebben gyengíthető, mint erősíthető, de persze ilyenkor az is számít, hogy milyen intenzitású rossz, avagy jó hír érkezik. Ha ezekből nem érkezik semmi átütő, pusztán technikai alapon a Bollinger-szalagok néven ismert indikátorok beszűkülése szerintük azt mutatja, hogy 

egy-két héten belül nagyobb mozgás indulhat, érdemes figyelni a változásokra.

Ami a híreket illeti, Virág Barnabás szavaira tulajdonképp ellenszélben erősödött a forint, hiszen a dollár ebben az időszakban épp ismét magára talált a nemzetközi piacon a korábbi visszavonuló után, és ilyenkor a forint alapmenetben az euró ellen is gyengülni szokott.

A piacokon ugyancsak figyelik, érkezik-e hír „a jogállamisági vita”, a Magyarországnak járó, de visszatartott ügyében.

Navracsics elutazott Brüsszelbe megszerezni az uniós forrásainkat

Miután november 19-én lejárt a hazánknak adott határidő a jogállamisági kérdések rendezésére, elutazott Brüsszelbe Navracsics Tibor, az uniós forrásokért felelős miniszter. Ám a bizottság döntését a Magyarországnak járó forrásokról várhatóan csak a jövő héten tudhatjuk meg.

Hasonló cipőben jár az EU-pénzeket illetően Lengyelország is. Míg a forint majdnem egyharmad százalékot erősödött az euróval szemben kedden, a lengyel zloty majdnem ugyanennyit gyengült.

Egyre fájdalmasabb a lengyel bércsökkenés, harap az infláció

A kedden közzétett varsói adatcsokor jelzi, egyre nagyobbat harap le a lengyel bérekből az emelkedő miközben a gazdaság beljebb sodródik a recesszióba. Nincsenek egyedül ezzel a gonddal a régióban és Európában.