Az elmúlt hónapban szinte korrekciók nélkül emelkednek a vezető részvényindexek. Ezúttal nem Amerika vezeti a fellendülést, a tengerentúli tőzsdecégek korábbi ászai, a vezető technológiai cégek közül többen ledobták a vasmacskát, képtelenek talpraállni, hiába támogató a befektetői hangulat.

A technológiai részvények árfolyammozgása továbbra forró téma és a piacok egyik jelentős mozgatórugója – fogalmazott a VG kérdésére Jónap Richárd, a Concorde Értékpapír Zrt. részvénypiaci stratégája. Szerinte nem is igazán az S&P 500 index október 14-i lokális mélypontjától érdemes elemezni a piaci mozgásokat, hanem október 1-jétől, vagyis a negyedik negyedév kezdetétől. 

The National Association of Securities Dealers Automated Quotation is an American stock exchange. 3D Illustration.
Fotó: Shutterstock

Ilyen időtávon látványosabb a techszektor és az azt a legprecízebben leképező Nasdaq index alulteljesítése: utóbbi a negyedik negyedévben csupán 6-7 százalékkal emelkedett, míg a DAX 19-et, a CAC-40 15, a Dow Jones is 17 százalékot. 

A vezető technológiai részvények árazása mégis inkább most tekinthető reálisabbnak a 2020-ban és 2021-ben csúcsosodó óriási tőkebeáramlást követő helyzethez képest. A vezető techrészvények elmúlt kétévi, azaz a Covid-érában látott felülteljesítése persze nem volt teljesen indokolatlan – fogalmazott a szakértő –, hiszen a pandémia idején a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) társaságok összesítve 54 százalékos bevételnövekedést könyvelhettek el, ami az idén 7-10 százalékra mérséklődik. 

A Covid kétéves időszaka alatt felgyorsult a globális digitalizáció folyamata, sok volt az előre hozott költés, ilyen értelemben törvényszerű a megtorpanás, tehát vannak fundamentális okok a techszektor gyengélkedése mögött. Csak egy példa arra, hogy mennyire túlértékelte a piac a vezető technológiai társaságokat: tavaly év végén a FAANG-cégek piaci kapitalizációja meghaladta a 10 700 milliárd dollárt. Ami még beszédesebb: az öt óriásvállalat értéke a csúcson elérte az amerikai GDP 47 százalékát, vagy az Apple súlya az S&P 500-on belül volt, amikor a háromszorosát tette ki a teljes olajszektorénak.

Vezető indexek és tech részvények árfolyammozgása
 

Az ötök közül természetesen továbbra is az Apple a legértékesebb, pillanatnyilag 2,39 ezer milliárd dollár a tőkepiaci kapitalizációja,

ami még mindig több, mint a teljes DAX-komponenseké (összesen 2000 milliárd dollár, illetve euró). Jónap Richárd szerint az elmúlt másfél hónap folyamatai világosan rávilágítottak, hogy a befektetők zöme tévesen vett fel pozíciókat, most már látható, hogy Európa országaiban korántsem lesz akkora rendszerszintű probléma (recesszió, energiaválság) a gazdaságokban, mint amit a piacok beáraztak. A DAX már nyolcadik hete emelkedik, a helyzet egyre érdekesebb, közeleg az év vége, és valószínűleg még nincs vége a korábban felvett shortpozíciók lezárásának. Így már abban is egyre többen kételkednek, hogy szólhat-e a 2023-as év az amerikai részvénypiac felülteljesítéséről – mondta a Concorde részvénypiaci stratégája.

Ahogy a DAX felülteljesíti az amerikai társait, úgy a techcégek is jobban teljesítenek Európában: míg az S&P 500 technológiai szektor részvényei átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy hónapban, addig az Euro Stoxx 600 technológia index 16,6 százalékkal menetelt ugyanezen az időtávon.