Jóllehet a 4iG csoportszintű nettó árbevétele a harmadik negyedévben éves bázison közel 255 százalékkal, 74,6 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ja pedig csaknem 1300 százalékkal, 24,5 milliárd forintra bővült, mégis hatalmas veszteséget halmozott fel a technológiai cég.

Budapest, 2022.07.28.4iG székházfoto: Vémi Zoltán/VG Budapest, 2022.07.28.
4iG székház
foto: Vémi Zoltán/VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A menedzsment a 9,3 milliárd forintot is meghaladó nettó veszteséget leginkább a tárgyidőszaki vállalatfelvásárlásokkal és az azokhoz kapcsolódó megnövekedett költségekkel magyarázta. 

Tavaly ugyanebben az időszakban még 2,4 milliárd forintos adózott profitról adott számot a társaság.

Hosszabb távon ugyanakkor a szinergiák kihasználásával szignifikánsan változhat a helyzet – tették hozzá. 

Jelentős volt az újonnan felvett eszközökkel és kötelezettségekkel kapcsolatban elszámolt, illetőleg a számviteli politikák harmonizációja miatti értékcsökkenés, valamint a kamatráfordítások hatása is.

Amint a teljes informatikai és a távközlési piacot, úgy a 4iG csoportot is érintették az elmúlt háromnegyed év globális eseményei, az a devizaárfolyamok nagymértékű változása, a háborús helyzet, az ellátási láncok akadozásai, valamint az általános árszínvonal a megszokottnál jelentősen és gyorsabb emelkedése.

Amíg a pandémia okozta globális válsághelyzet folyamatai katalizálták az IT-szektort, 

a külső gazdasági környezetnek a háború miatt bekövetkezett idei romlása az IT-üzletág harmadik negyedéves teljesítményében olyan súllyal jelent meg, hogy nem csupán növekedtek a költségek, hanem visszaestek a piaci és állami megrendelések is.

A negyedévben elszenvedett óriási nettó veszteség mínuszba tolta az első három negyedév teljes nettó eredményét is, az eddigi adózott veszteség idén 7,7 milliárd forint fölé ugrott. Az első kilenc hónapban a forgalom 310 százalékkal, 219 milliárd közelébe, az EBITDA pedig 1464 százalékkal, 55 milliárd fölé emelkedett. Tavaly az első háromnegyed évben 2,9 milliárd forint volt a nettó profit.