Kedden, piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park. 

Az idei év első 9 hónapjában éves alapon 6 százalékkal nőtt a társaság bérletidíj-bevétele, és elérte a 11,59 millió eurót. A pro forma nettó eredmény 4,31 millió euró lett, ami 18 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A kedvező eredmény elsősorban a magas kihasználtság, a stabil szerződéses állomány és a bérleti díjak euróalapú, növekvő indexálásának eredménye. A koronavírus-járvány következtében kialakult, az irodák üresedésére vonatkozó nagyfokú bizonytalanság 2022-re – a home office és a hibrid munkavégzés térnyerése mellett is – jelentős mértékben enyhült. A Graphisoft Park inspiráló, zöldkörnyezetben elhelyezkedő, számos közösségi térrel rendelkező, flexibilis irodaterületei iránt az elmúlt egy év során ismét folyamatosan növekvő igény mutatkozott, 

a kihasználtság a tárgyidőszakra stabilan 98 százalékra emelkedett.

A közüzemi költségek többszörösre növekedése azonban extra terheket ró a bérlőkre, ezért újra számolni kell az irodaterületek iránti igények csökkenésével, az üresedési ráta átmeneti emelkedésével. 
 

Graphisoft Park új rész átadás
Fotó: Világgazdaság

A bérlők részéről a gyorsjelentés készítéséig nem merült fel szignifikáns területcsökkentési igény,

a lejáró szerződéseket folyamatosan megújították, ezért az idei év egészére – a korábban publikált előrejelzést 200 ezer euróval megemelve – 15,4 millió euró bérletidíj-bevétel mellett 5,6 millió euró adózott eredményt várnak. Ez a bevétel 5 százalékos, míg az eredmény 16 százalékos növekedése lenne. 

Jövőre – a recessziós előrejelzések, a magas és az ezekből adódó bizonytalanság ellenére is – az idei évhez viszonyítva további, bár kisebb mértékű növekedést várnak:

16 millió euró várható bérletidíj-bevétel mellett, mintegy 6,1 millió euró nettó eredménnyel számolnak.

A társaság 2022. november 29-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, melyen 

kéri a közgyűlés felhatalmazását a részvények euróban történő jegyzéséhez és az euróban történő folyósításához

szükséges technikai módosítások elvégzésére. A társaság eddig is euróban tette közzé eredményeit és határozta meg osztalékjavaslatát, ezért a módosítások nyomán a működés még transzparensebbé válna.

Az idei harmadik negyedév végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 233 millió euróra értékelte, ami 8 millió eurós csökkenés a tavalyi év végéhez képest. Míg az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 1,7 millió euróval csökkent az előző év végéhez képest. 

A fejlesztési területek értéke összességében 6,6 millió euróval csökkent. A csökkenés elsősorban az Északi Fejlesztési Terület kármentesítése további bizonytalanságának következménye. A fejlesztési telkek értékét az is csökkenti, hogy a jövőbeli fejlesztések várható költség- és időigényének jelentős növekedésével kell számolni.  

A Graphisoft Park árfolyama
 

Az eurózónában eddig tartósan alacsony kamatszintek emelkedni kezdtek, s a társaság által az euróalapú hitelek kamatfixálására kötött kamatcsere-fedezeti ügyletek valós értéke szignifikánsan, az előző év végéhez képest több mint 8 millió euróval nőtt, ennek eredménye a tőkében jelenik meg. Mindeközben a társaság fennálló hitelállománya tovább csökkent, az előző év végi 97 millió eurót meghaladó értékről 92 millió euró alá. 

A hiteltörlesztések és a tavalyi év során kifizetett, mintegy 4,4 millió eurós osztalék mellett is 

a készpénzállomány a harmadik negyedév végére közel 10 millió euróra nőtt, biztosítva a vállalat hosszú távú biztonságos működését,

az egyes bérlői kialakítások, épület-korszerűsítések, -felújítások finanszírozását, továbbá tartalékot képez az esetleges negatív hatásaira is. 
Összességében, az ingatlanállomány valós értékének 8 millió eurós csökkenése ellenére, a társaság valós nettó eszközértéke az előző év végi értéket több mint 5 millió euróval meghaladva, 156 millió eurót ért el.