Amerika fellélegzett vasárnap este, miután 

a Houston Atros a maratoni baseball döntőben legyőzte a Philadelphia Phillies csapatát.

World Series - Philadelphia Phillies v Houston Astros - Game Six
A Houston Astros játékosai pacsiznak. Öt év után másodszor lett „világbajnok” a csapat 
Fotó: Rob Carr / Getty Images

A Phillies 13 év után jutott ismét a trófea közelébe. Ez azonban az elmúlt hetekben komoly recessziós félelmet táplált a baseballspekulációkban járatos befektetői körökben. Már az elődöntő után olyan mémek árasztották el a tengerentúli pénzügyi közösségi oldalakat, hogy az elődöntőben vesztes San Diego Padres megállíthatta volna a közelgő recessziót, de nem tette. 

A Philadelphiához kötődő makrogazdasági aggodalmakat egy évszázados brókertapasztalat táplálja.

Amikor a Phillies – akkori nevén  a Philadelphia Athletics – 1929-ben megnyerte a baseballdöntőt, még abban az évben összeomlott a New York-i s elkezdődött a nagy gazdasági világválság. Később is úgy alakult, hogy amikor a philadelphiai baseballcsapatok jól teljesítettek, mindig megremegtek a pénzügyi piacok. 

1980-ban, amikor egy másik városi csapat, a Phillies először megnyerte a World Series rájátszást, recesszióba csúszott az amerikai gazdaság, s egészen 1983-ig tombolt a válság, amikor végre kikapott az utolsó fordulóig versenyben lévő philadelphiai csapat. Aztán 

2008-ban a Phillies másodszor is az első helyen végzett. És még abban az évben csődöt jelentett a Lehmann Brothers,

s máris nyakunkon volt a másodlagos jelzálogpiaci válság. 

Hiába emlékeztetnek komoly elemzők, hogy az efféle piaci spekulációknak nincs fundamentális alapjuk, a tőzsdék természete már csak olyan, hogy ha valamiben sokan hisznek, az jó eséllyel bekövetkezik. 

 

Még a Moody’s Analytics helyi elemzői is azzal számolnak, hogy a philadelphiai baseballcsapat szereplése fontos gazdasági mutató.

Amíg a makrogazdasággal egyenes összefüggést látnak a sportmágiában hívők, addig Sam Stovall, a New York-i CFRA Research befektetéskutató cég vezető részvénystratégája arra hívta fel a figyelmet, hogy a részvénypiacon éppen fordított a korreláció. 

A Phillies veresége a részvényárfolyamok emelkedő hullámát indíthatja a tőzsdén.

Így például a részvénypiac 14,6 százalékot emelkedett 1964-ben, amikor a Philadelphia a favoritként bukta el a döntőt.