A meghirdetett mennyiségnél 14,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 44,5 milliárd forintért értékesített öt-, tíz és tizenöt éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra ötéves, 10 milliárd forintért tízéves és 5 milliárd forintért húszéves lejáratú államkötvényt.
 

Az ötéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 22 milliárd forintnyi ajánlatából 15 milliárd forintot fogadtak el, az előző aukción kialakultnál 87 bázisponttal alacsonyabb, 11,35 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán az ötéves lejáratra a másodpiacon 11,7 százalékos referenciahozam alakult ki.
 

A tízéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 42,9 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 23 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 16 bázisponttal alacsonyabb, 10,51 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam a tízéves lejáratú kötvényekre 10,39 százalék volt.
    

A húszéves kötvények aukcióján 25 milliárd forint vételi ajánlat érkezett, amelyből megemelt értékesítéssel 6,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam 9,80 százalék volt, 41 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. A szerdai másodpiaci referenciahozam a húszéves lejáratú kötvényekre 9,61 százalék volt.