Tombol az optimizmus a magyar kötvénypiacon, a másodpiaci hozamok jelentős mértékben estek – derül ki az Államadósság Kezelő Központ által közzétett adatokból. A legnagyobb napi hozamesés – 73 bázispont – az ötéves futamidejű papíroknál történt. A tízéves benchmark állampapír hozama 0,56 százalékponttal esett, míg a 15 és 20 évesé csaknem 50 bázisponttal. 

Percent sign in magnifying glass, százalék, percent, %
Fotó: Matthias Kulka / Getty Images

Egy tíz év múlva lejáró esetében fél százalékpontnyi hozamesés 5 százalék emelkedésnek felel meg a másodpiaci árfolyamban.

A csütörtöki aukción is lefelé tartottak a hozamok, az ÁKK 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket. A forgalmazóktól 43,6 milliárdnyi ajánlat érkezett, az ÁKK 25 milliárd forintnyit fogadott be. Az aukciós átlaghozam 13,26 százalék volt, 9 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

 

 

Vaskos mínuszban a pénztári portfóliók, nehéz döntés előtt az öngondoskodók

Kérdés, hogy mi a jó stratégia: érdemes folytatni a rendszeres befizetéseket, vagy ajánlott csökkenteni a havi megtakarítások összegén, esetleg a portfólióváltás a jó választás?