Alig két hónappal 2022 vége előtt szinte borítékolható, hogy igen gyenge évet zárnak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások – írtuk múlt heti körképünkben. Csodák persze nincsenek, ha a részvénypiacokon két számjegyű mínuszokat produkálnak az indexek, és a már meglévő kötvényportfóliók piaci értéke az emelkedő hozamkörnyezettel összefüggésben folyamatosan csökken, akkor aligha meglepő, hogy a hazai nyugdíjpénztári portfóliók sem festenek fényesen. 

Kérdés, mi a jó stratégia: érdemes folytatni a befizetéseket, vagy ajánlott legalább csökkenteni a havi szintű megtakarítások összegén, esetleg a portfólióváltás a jó választás? 

 

20220106 Budapest Nyugdíjasok illusztráció fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet 20220106 budapest Xi ker nyugdijasok illusztracio havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Csúnya mínuszban a nyugdíjpénztári portfóliók

A nyugdíjpénztári portfóliókon is látszik a tőkepiaci lejtmenet hatása, alig néhány termelt csupán hozamot . Csodák nincsenek, sem a sem az állampapírpiac nem villog az idén.

A jelenlegi tőkepiaci helyzetben arra a kérdésre, hogy mihez kezdjenek a pénztártagok a befizetéseikkel, összetettebb válasz adható – mondta a VG-nek Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki szerint 

a nyugdíjpénztári befektetések remek lehetőséget nyújtanak, és általánosságban elmondható, hogy érdemes folytatni a havi befizetéseket. 

A fiatalabbaknak a kockázatosabb, míg az idősödő pénztártagoknak a kötvénytúlsúlyos portfóliók ajánlottak, hiszen ha már csak pár év van a nyugdíjig, nem érdemes kockáztatni az évtizedek alatt megnyert összeget. Egy szépkorú pénztártag esetében érdemes tehát egy kockázatosabb portfólióból kötvénytúlsúlyosba váltani, hiszen a kötvényektől jó teljesítményt várunk az elkövetkezendő időszakban. 

Aki a kockázatosabb portfóliót választotta, annak sem kell megijednie a pillanatnyi hozamoktól, hiszen egyre több lehetőséget látunk, és ugyan a piacon mindig is voltak és mindig is lesznek rendszerszintű korrekciók, de historikusan azt tapasztalhattuk, hogy átlagosan másfél év alatt a piac visszaszerzi a veszteséget, ami egy nyugdíjalapú megtakarításnál nem számít hosszú időnek.

– mondta Szekeres Bence. Hozzátette, ugyan a Covid-járvány egy előre nem látható, úgynevezett feketehattyú-esemény volt, és akkor is nagyot estek az indexek, azonban egy évvel később már magasabban jutottunk ugyanazokhoz az eszközökhöz, tehát aki kivárt, az jobban járt.

Forrás: Pénztárszövetség, MNB

Ha csak a régiónkat nézzük, mind a magyar, mind pedig a lengyel piac nagyon olcsó, és egyre több jó vételi lehetőség van, amit az Equilor Alapkezelő is egyre jobban ki tud használni az általa kezelt portfóliókban – fogalmazott a szakértő. 

A technikai kép alapján ugyan még 5-10 százalékos esés várható szerinte, de ezt követően egyre jobb napokat élhetnek meg a befektetők.

A kötvényoldalon már annyit estek az árfolyamok, hogy kár lenne most abbahagyni a havi befizetéseket, hiszen az elmúlt napokban azt látjuk, hogy csökkennek a magyar kötvényhozamok, vagyis emelkednek az árak. Ezt a forint erősödése, az EU-s pénzekkel kapcsolatos pozitív várakozások, valamint a javuló hangulat eredményezi. 

Jövőre talán kamatcsökkentés is várható itthon, ami szintén pozitív a kötvénybefektetések számára. 

Historikusan a november és a december pozitív hozamokat produkál, és októberben is 8 százalékot emelkedett az amerikai irányadó index, ami remek teljesítménynek bizonyult. Amerikában az időközi választás valószínűleg republikánus győzelmet hozhat mindkét házban a jelenlegi előrejelzések szerint, 

ami pozitív forgatókönyv lenne a részvénypiacok számára.

Természetesen ha valaki csökkenteni szeretné a havi befizetéseket, megteheti, azonban jelenleg nem látható, pontosan mikor lesz vége a medvepiaci esésnek, és mikor indulnak emelkedésnek az árfolyamok. Pont ezért javasolja Szekeres Bence, hogy érdemesebb változatlanul hagyni a havi befizetéseket, hiszen jó beszállókat lehet most már találni.