Csődvédelmet kért pénteken az FTX kriptovaluta-platform, melyet 

alig egy hete még megbízható platformként értékeltek.

Talán ezért is reménykedett Sam Bankman-Fried kriptoguru, az FTX vezetője abban, hogy a befektetők a zsebükbe nyúlnak, s megmentik a platformot. Csütörtöki segélykiáltásában négymilliárd dollárt kért, miután elmondta, hogy 

nyolcmilliárd dollárt veszítettek a viharos kriptopiacon

 

House Financial Services Committee Hearing On Cryptocurrency Sam Bankman-Fried, chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, speaks during a House Financial Services Committee hearing in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Dec. 8, 2021. Some of the biggest names in crypto are on Capitol Hill as lawmakers weigh new rules for the white-hot asset class. Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A vállalat pénteki közleménye szerint a vezérigazgató, Sam Bankman-Fried lemondott posztjáról, de a cégnél maradt, hogy segítse a rendezett átmenetet. A csőd az egész cégcsoportot – többek közt: FTX Trading, a FTX.com, Alameda Research, FTX US – érinti. 

Az új vezérigazgató John J. Ray III. lett, aki az Enron felszámolójaként híresült el, ám ennél is érdekesebb, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bennfentes miatt regisztrálta,

 s az aktája olvasható a SEC honlapján. Bár a The Wall Street Journal szerint 

kiváló, 52 centes behajtási rátával számolta fel az Enront. 

És sikerei között könyvelik el, hogy  2008-ban 1,7 milliárd dolláros egyezséget kötött a Citigrouppal, amelyet azzal vádoltak, hogy segített az Enronnak félrevezetni a befektetőket. 

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy néhány hónappal ezelőtt 

Bankman-Fried és az FTX még a mély hullámvölgybe süllyedt iparág bajba került képviselőinek végső hitelezője volt.

Ám most alig tíz nap alatt csődött mondott. Miután egy nem kötelező felvásárlási ajánlat során a konkurens Binance megkezdte az FTX anyagi helyzetének vizsgálatát, ám pár óra alatt arra a következtetésre jutott, hogy inkább eláll a vásárlástól. A CoinDesk információi szerint az FTX és az ingatag helyzetű Alameda szoros kapcsolata okozott gondot, majd ennek napvilágra kerülése megingatta mind az amatőr, mind a profi befektetők platformba vetett hitét.  

Az FTX-nek, az Alamedának és más leányvállalatoknak a csődbecslés szerint százezer hitelezője lehet. Az eszközeik értékét 10 és 50 milliárd dollár közé becsülik, s ugyanebbe a tág tartományba esnek a követelések is. 

Ez az eddig benyújtott legnagyobb kriptocsőd.  

A 23 oldalas csődbeadvány 130 vállalatot sorol fel, amelyek az Alamedához és az FTX-hez kapcsolódnak. 

Az FTX összeomlása más kriptovállalatokat is érint. 

A kriptohitelező BlockFi júliusban megragadta az FTX pénzügyi mentőövét, csütörtök estétől pedig szünetelteti a befektetések kivonását.

Amikor még emelkedett az FTX csillaga, közel 2 milliárd dollárnyi befektetést vonzott ismert kockázatitőke- és fedezeti alapokból. 

Még az ontariói tanárok nyugdíjalapja is megbízott az FTX platformban.

 Sok befektetőnek úszik el a pénze. 

A Sequoia Capital kockázatitőke-társaság szerdán közölte, hogy nullára írta le 150 millió dolláros FTX-befektetését.

A kriptopénzárfolyamok összeomlása az idén csődök sorát hozta. Bedobta a törölközőt a Celsius Network, a Voyager Digital és a Three Arrows Capital.