A korábbi elképzelésekhez képest várhatóan jelentősen kiszélesítik az amerikai Enron energiaóriás vezetőivel szembeni, bennfentes gyanúja miatt hétfőn benyújtandó vádakat - értesült a Reuters. A világ legnagyobb vállalati csődjeként emlegetett ügyben a figyelem középpontjában az egykori ügyvezető elnök, Kenneth Lay áll. Bár tagadja a vádakat, a tavaly decemberi vizsgálatok szerint vele együtt a cég 29 vezetője 1999 januárja és 2001 nyara között 1,1 milliárd dollárban értékesített saját tulajdonú vállalati részvényeket. Ezalatt a cégvezetés már tisztában lehetett azzal, hogy a hamis könyvelés és a leányvállalatokkal folyt jogellenes hitelműveletek csak rövid távon képesek a külvilág felé fenntartani a cég sikeressége látszatát, s közeleg a részvényárak zuhanását kiváltó bukás. Mivel ezeket az információkat nem bocsátották a befektetők rendelkezésére, maguk viszont ennek alapján hoztak a többiekre nézve káros döntéseket, fennáll a bennfentes kereskedés gyanúja az igazságügy-minisztérium és a tőkepiaci felügyelet (SEC) szerint.

Miután több dokumentum és tanú bizonyítja, hogy nem "rutinszerű eszközeladásról", hanem az információkkal való visszaélésről van szó, aligha méltányolható a vádlottak érve, miszerint részvényeiket már jóval az árfolyam tetőpontja után, relatív veszteséggel értékesítették. Augusztusban az Enron-papírok 35-45 dolláron mozogtak New Yorkban, míg 2000 augusztusában 90,56 dolláron álltak, a bukás után pedig most csak az OTC-piacon érhetők el, valamivel 20 cent felett. A cég idén az első negyedévben egymilliárd dolláros veszteséget jelentett.

Az Enron-ügyben hétfőn beadandó kereset az energiaóriás vezetése mellett felelősséggel vádolja a Citigroup és a JP Morgan Chase bankcsoportot és az Arthur Andersen könyvvizsgálót. Ez utóbbi a dokumentumok megsemmisítésének elismerésével ügyfelei és munkatársai bizalomvesztését volt kénytelen elszenvedni, ami a csődhelyzet baljós árnyékát vetítette a cégre. Az ennek nyomán megindult eladási-felvásárlási tárgyalások által a másik négy rivális világcég igyekezett erősíteni pozícióit: a PricewaterhouseCoopers Kínában és Hongkongban szerezte meg az Arthur-érdekeltségeket, az európai részekért a KPMG folytat tárgyalásokat, bár a nagy súlyt képviselő spanyol irodát a Deloitte Touche Tohmatsu szerezte meg. A legújabb fejlemények pedig az Ernst & Young ázsiai térhódításairól szólnak, ők a szingapúri kirendeltséget vásárolták föl, ezt követően a Fülöp-szigeteki, malajziai és tajvani egységekkel folyik az alku. Az Andersen amerikai vezetése ennek ellenére is bízik a túlélésben, s a tanácsadással megbízott egykori Fed-elnök Paul Volcker javaslatára informális tárgyalásokkal igyekszik enyhíteni az igazságügyi minisztérium céggel szembeni szigorú vádjait - utal a nemzetközi könyvvizsgáló társaságból időközben amerikai középvállalattá olvadó cég taktikájára a Financial Times. (MDE)

VG-ÖSSZEFOGLALÓ