Az easyJet veszteséggel zárta a szeptemberrel végződött üzleti évét, a 178 millió fontos mínusz azonban, ha minimálisan is, de jobb a Refinitiv 182 millió fontról szóló elemzői konszenzusánál. A veszteség több tényezőből állt össze, a tavaly év végi és idei esztendő eleji koronavírus-járványhoz köthető utazási korlátozások, majd az ezt követő tömeges járattörlések rontották leginkább az eredményt, de az orosz–ukrán háború hatásaival is számolniuk kellett. 

Az easyJet a nyáron 92 százalékos kihasználtsággal repült
Fotó: Móricz-Sabján Simon /Világgazdaság

Az easyJet azonban hatalmas nyári hajrát kivágva minimálisra csökkentette a veszteséget, és a brit fapados társaság jövőképe is jól fest. Az üdülési szezont 674 millió fontos EBITDA-val zárták, míg egy évvel korábban csak 82 milliót tüntettek fel ezen a soron. A nyári csúcsszezont már 92 százalékos kihasználtsággal teljesítették, ami élvonalbeli adatnak számít a légi közlekedésben, míg 

a teljes üzleti évet 13 százalékponttal magasabb, 85,5 százalékos kihasználtság jellemezte. 

Az üzleti év összbevétele a tavalyi 1,46 milliárd font után 5,77 milliárdra ugrott. Kiadásaik ennél szerényebb mértékben nőttek: 2,59 milliárd fontról 5,95 milliárdra. Bázisrepülőtereik közül a londoni Gatwick, a portói, a lisszaboni és a görög szigeteken lévők hozták a legnagyobb forgalmat és az átlagon felüli profitot. 

A kedd reggel publikált gyorsjelentésükhöz fűzött kitekintésben a téli szezonról szűkszavúan tesznek említést, megjegyezve, hogy a hagyományosan veszteséges időszakot arra próbálják felhasználni, hogy a tavaszi szezonnyitást amennyire csak lehet, előre hozzák, és felkészülten várják. 

A télen a munkaerőhiányon is enyhíteni próbálnak, aminek az érdekében toborzókat tartanak. Az ünnepi szezon utasszámban a megszokott forgalmat hozhatja – legfeljebb tízszázalékos pluszban bízhatnak –, ám a karácsonyi csúcsra kiadott, átlagosan 18 százalékkal drágább jegyek miatt pluszbevétellel zárulhat. 

A légitársaságnál a 2023-as húsvéti, majd a tavaszi-nyári szezon előzetes foglalási adatait biztatónak nevezték, 

és jórészt a megemelt jegyáraknak köszönhetően érdemi forgalombővülésre számítanak. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy továbbra is nagy az inflációs nyomás, ami nyomot hagy a marzsaikon. Az easyJet a tavaszi-nyári menetrendjében 9 százalékkal növeli a járataira foglalható jegyek számát.

Az EasyJet árfolyama
 

A befektetők számára a cég javuló eredménye biztató, de még nem érte el azt a szintet, hogy abból osztalékot is lehessen fizetni. A járvány idején jó néhány veszteséget felhalmozó légitársaság állt le az osztalékfizetéssel, ahogy az easyJet is. A cégvezetés mindent megtesz azért, hogy ez az állapot megszűnjön, de ehhez időt és türelmet kér.