Ismét elszakadt a régiótól a forint árfolyama, a szerdai kereskedés végén kevesebb mint 403 forintba került egy euró, csütörtök délelőttre azonban 410 forint fölé ugrottak a jegyzések, vagyis pillanatokon belül 1,9 százalékkal gyengült a magyar fizetőeszköz. A zloty ugyanakkor csupán 0,2 százalékkal gyengül, a cseh korona pedig tűpontosan hasonló utat jár be (Prágában egyébként kamatdöntő ülést tartanak, a várakozások szerint nem változtatnak az irányadó rátán).

Time is money concept, Money and  retro clock, on a wooden table - Time is money concept, erős, forint, pénz, bankó
Fotó: Getty Images

A forint gyengélkedésében szerepet játszhat a gáz árának emelkedése is, hiszen a hazai fizetőeszköz árfolyama az elmúlt időszakban látványosan együtt mozog az energiahordozóéval. Rossz hír, hogy csütörtökön 6 százalékkal felfelé tartanak a gáztőzsdei árak. 

 


Nagy ugrás látszik a dollár-forint keresztben is, ahol a tegnapi 410 helyett csütörtökön már a 420-as árfolyam az irányadó, az elmozdulás itt 2,4 százalékos. A forint vesszőfutásában szerepet játszik a dollár menetelése az euróval szemben is: a Fed elnöke szerda esti sajtótájékoztatójának kezdetén egy euró 0,994 dollárba került, az ott elhangzottak (magasabb lehet az amerikai kamatpálya csúcsa az eddig vártnál) nagymértékben erősítették a dollárt, csütörtök délelőtt 0,976-ig süllyed az euró-dollár kereszt.

A magyar állampapírpiacon már szerdán voltak jelei, hogy a forint erősödése csak átmeneti lehetett: masszív hozamemelkedésre került sor, a hozamgörbe középső, három-öt éves szakasza mintegy 20, a hosszú, tíz-húsz éves szegmens pedig 30-40 bázisponttal került feljebb, a tízéves hozamszint ismét elérte a 10,4 százalékot. Az ÁKK tegnapi DKJ-aukcióin is visszafogott volt a kereslet, a hat hónapos DKJ esetében az ajánlatok összege alig érte el a felkínált 15 milliárd forintot.

Az ING Bank csütörtöki jegyzete szerint a régió devizapiacain a dollár mozgása lesz a meghatározó a következő napokban. Az összkép egyértelműen negatív a közép-európai devizákat tekintve: az amerikai kamatráta-várakozások emelkednek (a kamatemelési pálya csúcsa az eddigi 5 százalékról 5,15-ra emelkedett a piaci árazások alapján), ez pedig a régiós devizaeszközök kamatprémiumát erodálja.