Zuhanást okozott az olajpiacon, hogy a kiszivárgott hírek szerint a jelenlegi jegyzésár feletti ártartományban állapítanák meg a G7-országok az orosz olajra vonatkozó árplafon mértékét. A Reuters értesülése szerint a tengeri szállítású orosz olajra vonatkozó limitet 65-70 dollár/hordó áron állapítanák meg, miközben az ural típusú nyersolaj aktuális ára 62-63 dollár hordónként. 

Tanker,Ship,On,Sea,In,The,Rays,Of,The,Setting, Tanker ship on sea in the rays of the setting sun. olaj, tanker, tankerhajó,
Fotó: Shutterstock

De a limitár alatti értékesítés mellett is nyereséges maradhat az orosz olajtermelés és -értékesítés, hiszen becslések szerint a kitermelési költségek mindössze 20 dollárt tesznek ki hordónként. A felső határ nem lesz kőbe vésve, azt várhatóan évente többször is módosítják. Szerda estére mind a brent, mind a WTI jegyzésára közel 4 százalékos mínuszban volt.

Az ügynek még messze nincs vége, szerdán várhatóan az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának külföldi eszközök ellenőrzéséért felelős hivatala (OFAC) új iránymutatása is megjelenik, választ adva néhány kulcsfontosságú kérdésre, többek között arra, hogy mikor lépnek életbe a korlátozások és milyen típusú forgatókönyvek, illetve cégek vonatkoznak rájuk. 

Sőt, még a fenti árplafon is változhat, ha az amerikaiak nagyon más elképzeléssel rukkolnak elő. 

Az eddig nyilvánosságra hozott tervek szerint az árplafon nem vonatkozna a december 5-ig feltöltött hajórakományokra. A limitár csak az Oroszországon kívüli első „szárazföldi” értékesítésre vonatkozik, vagyis arra az első pontra, ahol a rakomány partra kerül. Ha az olajat ezt követően a szárazföldön értékesítik tovább, akkor a felső határ felett is eladható az olaj.

Az új irányelv nem teszi lehetővé az amerikai vállalatok számára az orosz olaj importját – közölte az OFAC, de az amerikai kereskedelmi cégek részt vehetnek más célországokba irányuló értékesítésben, amennyiben azok megfelelnek az árkorlátozási szabályoknak.

Az intézkedés lényege, hogy meg lehessen tiltani a kereskedőknek, a szállítóknak és az olajpiacon érdekelt biztosítótársaságoknak, hogy orosz olajszállítmányt kezeljenek, ha az érintett árura az árplafon feletti áron szerződnének a felek. 
 

Az olajárak zuhanásában annak is szerepe volt, hogy az amerikai benzinkészletek egy hét alatt 3,1 millió hordóval nőttek az Energiainformációs Hivatal jelentése szerint. Elemzők 383 ezer hordós növekedést becsültek.