A lőfegyvergyártó cseh Colt CZ Group bevételei az első háromnegyed évben több mint 34 százalékkal, 10,2 milliárd cseh koronára (1 korona 16,7 forint) nőttek az előző év azonos időszakához mérten – közölte a vállalat. A növekedést a pisztolyok és a puskák iránti, meredeken emelkedő globális kereslet, az áremelések, valamint az észak-amerikai Colt konszolidációja hajtotta.

Fotó: www.coltczgroup.com

Regionális bontásban az Egyesült Államokban 27 százalékkal, 5,7 milliárd koronára, Ázsiában 142 százalékkal, 1,3 milliárd koronára, Európában (Csehország nélkül) 55 százalékkal, 1,13 milliárd koronára, Csehországban pedig 68 százalékkal, közel 880 millió koronára emelkedett az értékesítés.

Csehországban főként a hadsereg folyamatos rendelései nyomán ugrott meg a forgalom, Európán belül pedig elsősorban régiónk jeleskedett,

Ázsiában a rendőrségi és a katonai beszállítások bővültek erőteljesen. Egyedül Afrikában estek vissza az eladások – mintegy 89 százalékkal –, ott a tavalyi állami szállítások miatt volt magas a bázis.

Kézifegyverből egyébként idén eddig 297 ezer darab kelt el, ami 5,4 százalékkal haladja meg az előző évi tényadatot, míg puskából (long firearms) 18 százalékkal többet, nagyjából 218 ezret adtak el. 

A volumenbővülés összességében 10,4 százalékot tett ki.

A mennyiségi növekedés minőségibe is átcsapott, hiszen a prágai székhelyű globális vállalat – melynek Észak-Amerikában és Svédországban is vannak üzemei – korrigált EBITDA-ja 45 százalékkal, 2,3 milliárd koronára, üzemi eredménye 65 százalékkal, 1,5 milliárd koronára, míg 

nettó eredménye 47 százalékkal, 1,3 milliárd koronára gyarapodott.

Az egykori Csehszlovákia büszkesége, az anno Ceska Zbrojovka néven elhíresült vállalat megerősítette éves kilátásait is. 

A menedzsment továbbra is 14–14,6 milliárd koronás forgalmat – azaz 31–36 százalékos növekedést – és 3–3,3 milliárd koronás EBITDA-t vár, az utóbbi 38–52 százalékkal múlná felül az előző évit.

 

A Col CZ Group SE árfolyama
 

A cég beruházásokra idén a középtávú tervnek megfelelően a várt bevétel 5 százalékát költheti el. A Colt CZ Group nemrég fejezte be a svéd Spuhr i Dalby AB megszerzését. A Hakan Spuhr által alapított löddeköpingei szektortárs termékei a cégvezetés megítélése szerint jól egészítik ki a Colt palettáját. Az új szerzemény egyebek között szállít a holland, a svéd és a dán hadseregnek, a német rendőrségnek és a portugál haditengerészetnek is.

A Colt márka az alapító Samuel Colt által a 19. század elején kifejlesztett forgótáras revolverrel vált világszerte ismertté. A 175 éves múltra visszatekintő céget és kanadai leányát a dél-morvaországi Uhersky Brodban székelő, állami tulajdonból privatizált vállalat tavaly májusban kebelezte be.