Visszavágta idei bevételi várakozásait a Moderna. A bostoni biotechnológiai vállalat közölte, hogy az új prognózisa szerint ebben az évben csak 18-19 milliárd dollár bevételre számít a Covid-vakcinájából, szemben a három hónappal korábbi 21 milliárd dolláros előrejelzéssel. 

Miután 

az árbevétel akár 3 milliárd dollárral is csökkenhet idén, ezért a papírt csúnyán beadták a tengerentúli nyitás előtti kereskedésben.

A Moderna szerdán közel 4 százalékos mínuszban zárt a Nasdaqon, míg csütörtökön tőzsdenyitás előtt több mint 12 százalékot zuhant.

A menedzsment az Omicron variánst célzó Covid–19 oltások iránt csökkenő érdeklődés mellett, az emelkedő költségeket is kiemelt a harmadik negyedéves gyorsjelentésben.   

COVID-19 pandemic caused by new coronavirus
Fotó: Joseph Prezioso / AFP


A harmadik negyedévben a Moderna értékesítése 35 százalékkal, 3,1 milliárd dollárra csökkent. A Covid-vakcina továbbra is a Moderna egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható terméke. A társaság bevétele 3,36 milliárd dollár volt a negyedévben, ami 32 százalékos visszaesés, míg az elemzők konsznzusos várakozása 3,53 milliárd dollár volt. 

A negyedéves nettó profit 1 milliárd dollár lett, ami részvényenként 2,53 dollárt jelent,

szemben az egy évvel korábbi 3,3 milliárd dollárral, ami részvényenként 7,7 dollár volt. Az elemzők részvényenként 3,3 dollárt vártak a FactSet szerint.

 

A Moderna a közelmúltban jelentette be, hogy partnerséget kötött a Merckkel egy rák elleni vakcina kifejlesztésére. Továbbá a klinikai harmadik fázis eredményeit várja a légzőszervi syncytial vírus vakcinajelöltjéről, még ezen a télen. A jövő év első negyedévében egy influenza elleni oltóanyag harmadik fázisú vizsgálati eredményeit is várják. 

 

A versenytárs Pfizer a napokban megemelte az idei évre vonatkozó bevételi kilátásait, mert az Egyesült Államokban a vártnál kelendőbb a Covid–19 vakcinája, a Comirnaty.