„Az uniós pénzek nélkül nem tudjuk helyreállítani az ország fizetési mérlegének – eladósodástól mentes – egyensúlyát, az inflációs várakozások megtörése érdekében pedig mihamarabb ki kell vezetni az ársapkákat” – mondta Patai Mihály, az MNB alelnöke, aki egyben a BÉT elnöke is, csütörtökön délelőtt a BÉT 50 konferenciát megnyitó beszédében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A válság leküzdésében egyébként néhány jó hír már érkezett a közelmúltban. Görögországban és még egy-két országban már csökkenni kezdett a fogyasztói árak növekedési üteme.   

Idehaza a következő időszakban a már eddig is szűkítő jellegű monetáris politika, szűkítő fiskális politikával társul, azaz szinkronba kerül az MNB és a kormány törekvése. 

Ráadásul megszűnnek a nagy jövedelem-újraelosztási projektek is, ami szintén segíti az infláció elleni célkitűzések sikerét.

A nyersanyagok trendszerű mozgása még évekig felfelé irányul az amerikai kétszáz éves statisztikai adatok elemzése alapján. Az enyhén emelkedő tendencia általában rövid távon jelentős volatilitással jár, amely most felszálló ágba került.

Magyarország fizetési mérlegének egyik legnagyobb problémája, hogy 

az itt működő külföldi cégek évente a GDP 4 százalékának megfelelő összeget küldenek haza profitágon, 

ráadásul nagyon hiányoznak a kint dolgozó 300 ezer honfitársunk hazautalásai. Ez Romániában és Szerbiában működik, itthon valamiért nem. Valószínűleg a határainkon kívül dolgozó magyarok jobban beilleszkednek a fogadó társadalmakba.

Ha a fentiek megvalósulnak, eladósodás nélkül áll helyre a pénzügyi egyensúly, és fennmarad a növekedés is. Az MNB szerint az infláció jövőre 10 százalék feletti lesz, a GDP növekedése pedig lelassul, ám a pozitív tartományban marad.