Még novemberben sorsdöntő ülést tart az EU végrehajtó testülete arról, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz. A hírre a 400-as szint alá erősödött a forint a délelőtti bankközi kereskedelemben. Az ötéves államkötvények referenciahozama 50, a 10 éveseké több mint 40 bázisponttal csökkent.

Budapest, 2021. július 22.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.)  bejárata a Csalogány és Medve utca találkozásánál a főváros II. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2021. július 22.Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.)  bejárata a Csalogány és Medve utca találkozásánál a főváros II. kerületében.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A Bloomberg hírügynökség brüsszeli értesülései szerint november 22-én határozhat a Covid-járvány kapcsán beadott magyar helyreállítási tervről az Európai Bizottság (EB). A kormányfőket tömörítő Európai Tanács ezt követően határozhat a kérdésben. A bizottság szóvivője szerint Brüsszel és Budapest az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el. A hangulatot valószínűleg javította az is, hogy az EB jóváhagyta a közös uniós agrárpolitika alapján 2023–2027-re járó 8,4 milliárd euró kifizetését – bár ennek nincs köze a helyreállítási pénzekhez.

A másodlagos kötvénypiacon a 3 éves referenciahozamok 70 bázisponttal, 11,45 százalékra, az 5 éves 0,53 bázisponttal 11,16 százalékra mérséklődött. A 10, a 15 és a 20 éves hozamok szintén 40-50 bázispont körüli mértékben estek.

A 10 éves magyar árfolyama (százalék)

Az euró-forint árfolyam is benézett 400, sőt 399 alá is, későbbi azonban a hazai fizetőeszköz visszagyengült a 401-es szint környékére.