Sikeres devizakötvény-kibocsátáson van túl a magyar állam. Ezúttal hároméves futamidejű, 2 milliárd renminbi/jüan névértékű pandakötvény-értékesítéssel vont be devizaforrást Magyarország (1 jüan = 55 forint). A forrást zöld-, illetve klímavédelmi célokra fordítják. A kötvények kamatozása évi fix 3,75 százalék.

A hírről Varga Mihály pénzügyminiszter számolt be Facebook-posztban. Elmondta, hogy a kötvények iránt erős kereslet mutatkozott, és a látottak szerint az ázsiai befektetők is bíznak a magyar gazdaságban. A befektetői kör bővítésével az államadósság finanszírozása több lábon állhat.

Beijing issues 1st gov't bond to smaller investors
Fotó: Imaginechina via AFP

Eddig egy alkalommal bocsátott ki zöldpandakötvényt a magyar állam, tavaly 1 milliárd jüant vontak be 3,28 százalékos kamat mellett. A kötvényből befolyó jüanösszeget az ÁKK az adósságkezelési stratégiának megfelelően hároméves, fix kamatozású devizacsereügylet keretében euróra váltotta. Ennek révén a kibocsátót terhelő éves fix euró kamat nulla százalék alatti lett (mínusz 0,013 százalék), ezzel a Zöld Panda a magyar állam valaha volt legolcsóbb devizakötvény-kibocsátása.

Rövid időn belül a mai volt a második forrásbevonás devizában. Nagyobb volt a hétfői kibocsátás, akkor 5,3 százalékos éves hozam mellett vont be 1 milliárd eurót az adósságkezelő, amely papírok 2027. február 22-én járnak le.