Mindössze 1,8 milliárd euró nettó nyereséget ért el a harmadik negyedévben a BioNTech, szemben az előző év azonos időszakában kigazdálkodott 3,2 milliárd euróval – derült ki a mainzi biotechnológiai vállalat hétfőn megjelent gyorsjelentéséből.

Sarajevo,,Bosnia,And,Herzegovina,-,Sep,09,,2021:,Sarajevo,,Bosnia, SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - Sep 09, 2021: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - 09 09 2021: Doctor with face shield and mask for  covid-19 with Pfizer logo and Biontech in the background
Részben a járvány elleni védekezés lazaságával indokolta a gyengébb teljesítményt a BioNTech
Fotó: Wirestock Creators / Shutterstock

Az egy részvényre jutó adózott nyeresége (EPS) 12,35 euróról 6,98 euróra zsugorodott, az árbevétele a 2021. harmadik negyedévi közel 6,1 milliárd euróról 3,5 milliárd euró alá esett.

A BioNTech amerikai partnerével, a Pfizerrel együtt éppen most vezeti be a világ számos országában és régiójában a Covid omikron BA.4/5 alváltozataihoz igazított vakcináját, amivel megerősítheti vezető pozícióját a piacon – emelte ki a menedzsment, amely a pénzügyi mutatók visszaesését a járvány elleni kevésbé eltökélt védekezéssel magyarázta

Az új oltóanyagból amúgy már mintegy 300 millió dózist október közepéig le is számlázott a társaság.

A BionTech árfolyama
 

Az új vakcinaverziónak is köszönhetően a cég 16-17 milliárd euróra emelte a koronavírus elleni vakcinájának idei forgalmára kiadott prognózisát, a korábban közzétett előrejelzésében szereplő 13-17 milliárd euróról, ami még így is elmarad tavalyi 19 milliárdos bevételétől.

A Nasdaqon jegyzett BioNTech-részvények árfolyama az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 3,5 százalékkal, 149 dollárra esett.