Több tízmillió dollárt tervez befektetni a Goldman Sachs különböző kriptodevizákkal kapcsolatos cégekbe, sőt akár meg is vásárolna egyet, ha úgy hozza a helyzet.

In this photo illustration the American multinational CHINA - 2020/08/13: In this photo illustration the American multinational investment bank and financial services company Goldman Sachs logo is seen on an Android mobile device with United States of America flag in the background. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

A pénzügyi óriáscég kihasználná az FTX kriptotőzsde bukása által okozott hatalmas mértékű bizalomvesztést, és alatt vásárolna fel kriptocégeket, vagy szállna be az alternatív fizetési eszközök piacára különböző befektetésekkel.

A Goldman Sachs fontosnak érzi, hogy helyreállítsák a kriptodevizák és a mögöttük álló technológia iránti bizalmat, mivel látják bennük a potenciált, és szeretnének részesei lenni az iparág fejlődésének.

A cég vezérigazgatója, David Solomon a kriptodevizákkal kapcsolatban elmondta, hogy

látják ugyan a kriptovaluták érzékenységét a spekulációkkal kapcsolatban, de hisznek annyira a technológiában, hogy ennek ellenére is invesztáljanak bele.

A cég már az előzetes háttérmunkát végzi, hogy megtalálják a legideálisabb befektetési lehetőségeket. A versenytársak azonban nem ilyen optimisták a technológiával kapcsolatban.

A Morgan Stanley vezérigazgatója, James Gorman nem hiszi ugyan, hogy „a kriptovaluták divatja csupán múló hóbort lenne”, de ő személy szerint nem tud egyelőre valós értéket hozzájuk rendelni. Az HSBC brit bank vezetője viszont nyíltan kijelentette, hogy ők nem terveznek belépni a kriptopiacra, legalábbis a cég ügyfelei számára nem fogják elérhetővé tenni azokat befektetési vagy kereskedési célból.

A Goldman korábban már 11 kriptovalutákkal kapcsolatos cégbe fektetett be, ezek közt vannak kriptóval kapcsolatos adatmenedzsmentcégek és blokklánckezelő cégek is, ezt a portfóliójukat bővítenék most nagy léptékben.

A kriptopiac teljes kapitalizációjának változása jól mutatja a technológiába vetett bizalom ingatagságát: 2021 végén összesen 2,9 ezermilliárd dollárt tartott a világ különböző digitális valutákban, jelenleg ez az összeg annak csupán töredéke, 865 milliárd dollár.