Először szólalt meg nyilvános rendezvényen az iparágban csak SBF néven emlegetett Sam Bankman-Fried, a múlt hónapban csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítója, aki a The New York Times Dealbook nevet viselő konferenciáján beszélt videókapcsolaton keresztül.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Az egykori milliárdos állítása szerint nem akart szélhámosságot elkövetni és azt is elmondta, hogy valójában fogalma sem volt a cégeinél végbe menő szabálytalanságok méreteiről. Ennek persze még a csődeljárás idején szárnyra kapó hírek – mint például az, hogy olyan „hátsó kaput” épített az FTX ügyfélforrásainak mozgatására, amely elkerüli a belső vészjelzések küldését a megfelelési osztály felé vagy éppen az, hogy az FTX ügyfelei nem a kriptotőzsde, hanem a szintén általa birtokolt kereskedőcég, az Alameda Research számlájára utalták a pénzeket – némileg ellentmondanak. Ugyancsak az ártatlansága ellen szól, hogy egy azóta elhíresült áprilisi interjúban gyakorlatilag piramisjátékként írta le a szektort.

Berakod a pénzt egy varázsdobozba és mindenki pénzt csinál

Egészen elképesztő interjút adott a Bloomberg Odd Lots című podcastjában Sam Bankman-Fried, a bahamai FTX kriptotőzsde vezetője. A népszerű platform élén álló fiatalember a kriptókhoz kapcsolódó decentralizált pénzügy (DeFi) által kínált egyik lehetőségét, a hozam termesztés egyszerűsített modelljét kívánta leírni, ám a magyarázat nem biztos, hogy pont úgy sikerült ahogy szerette volna.

SBF szerint az év elején még 32 milliárd dollárra értékelt cég csődjét a menedzsment óriási hibái és a hanyag könyvelés okozta, amivel a csődeljárás idejére kinevezett vezérigazgató, korábban az Enron felszámolását is felügyelő John J. Ray III. is egyetértett, hiszen az első dokumentumok egyikében arról írt, hogy 

pályafutása során sosem találkozott a vállalati vezetés hasonló kudarcával, így azt sem lehetett pontosan tudni például, hogy egész pontosan kik és milyen pozíciókban dolgoztak a cégnél vagy épp, hogy milyen befektetésekben érdekelt a vállalat.

Nem meglepő módon a csődeljárás mellett bűnügyi vizsgálatok is indultak a bukás kapcsán, amelyek arra fókuszálnak, hogy az ügyfélpénzek kölcsönadása az elméletileg független Alameda Research számára, majd azok elvesztése bűncselekmény-e. Az FTX-nek otthont Bahamákról bejelentkező volt cégvezető elmondta, hogy nem tudatosan keverte össze a két cég forrásait, míg a beszélgetés egy másik pontján így fogalmazott:

Nem tudtam pontosan mi történik.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy tisztában van felelősségével, hiszen ő volt a vezérigazgató az összeomlás alatt, amelynek végén az ügyfelek mintegy 8 milliárd dollárja hiányzott, így az FTX kénytelen volt csődvédelmet kérni. Hétfőn az FTX-hez köthető kriptohitelező, a BlockFi is csődöt jelentett.

A korábban csodagyerekként nyilvántartott SBF viselt dolgaival kapcsolatban most az amerikai igazságügyminisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálódik. A potenciális bűnügyi vádak ellenére Bankman-Fried meglepően beszédes maradt a történésekkel kapcsolatban, így például a Twitteren is magyarázkodásba kezdett, ügyvédei tanácsának fittyet hányva. A konferencián elmondta, hogy hiába a jogi tanácsok, úgy érzi, kötelessége beszélnie.

A politikai adományok sorát is jegyző Bankman-Fried elmondta azt is, hogy aggasztotta az Alameda és az FTX közötti lehetséges érdekkonfliktus, így 

igyekezett távol tartani magát a kereskedőcég ügyeitől, noha annak tulajdonosa volt és azt barátnője, Caroline Ellison vezette, akivel együtt élt a Bahamákon.

Az egykori milliárdos tagadta, hogy lenne elrejtett pénze, állítása szerint minden vagyonát beforgatta az FTX-be, talán csak 100 ezer dollárja maradhatott, ugyanakkor védelmébe vette a cég mintegy 300 millió dolláros bahamai ingatlanvásárlását, mondván erre a magas szintű tehetségek toborzása miatt volt szükség. SBF azonban nem kívánt részletekbe menően foglalkozni a bűnügyi felelősség kérdéseivel, szerinte ennek nem jött el az ideje. 

Tekintve, hogy az akár 1 millió károsult és a masszív okozott kár ellenére továbbra sem tartóztatták le, valamint az FTX összeomlását a Lehman Brothers 2008-as összeomlásához hasonlítják – és ugye a 2008-as globális pénzügyi válság kapcsán sem ment egyetlen bankár sem börtönbe –, lehet, hogy ezzel a kérdéssel később sem kell foglalkoznia.