Tizenegy hónapja találgatják az OTP-t követő elemzők és a részvényesek, mi lesz a sorsa a magyar központú pénzintézet orosz leánybankjának, egy mai bejelentés szerint megnyílhat az út az ottani érdekeltség esetleges értékesítése előtt. 

Daily Life In Kaliningrad 
otp bank
Fotó: Getty Images

Elvira Nabiullina jegybankelnök tartott sajtótájékoztatót annak apropóján, hogy 7,5 százalékon hagyták az alapkamatot. Itt elhangzott, hogy 

nem nevesített külföldi bankoktól érkeztek megkeresések feléjük az ottani eszközeik eladására, ezeket az ajánlatokat egy kormánybizottság fogja értékelni. 

Ez így jóval békülékenyebb álláspont a korábbiakkal szemben. Nyáron még arról írt a Bloomberg, hogy a kormány elutasítja a külföldi hitelintézetek ilyen kéréseit, mindaddig, amíg a szankciókkal sújtott orosz bankok sem tudnak megválni a külföldi érdekeltségeiktől. Ez a rendelet az év végéig hatályos. 

Ha egy külföldi bank oroszországi fiókok eladására törekszik, a hatóságok blokkolni fogják a lépést – mondta akkor az Interfaxnak Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes: a külföldi befektetésekkel foglalkozó kormányzati albizottság elutasítja az ilyen kérelmeket, „amíg a helyzet nem javul”.

Egyre nehezebb otthagyniuk Oroszországot a régiós bankoknak

Látványos profitjavulásról számoltak be a közép-európai bankok oroszországi leányai. A kérdés most az, ilyen nyereségmutatók mellett megéri-e nekik kivonulniuk az országból. Ha Putyin elnökön múlik, idén biztosan maradnak.

A kivonulás nem olcsó, a Société Générale mégis ezt az utat választotta, a lépés hárommilliárd euró veszteséggel járt.

A legutóbbi gyorsjelentésben az OTP menedzsmentje leszögezte, hogy mind az orosz, mind az ukrán leánybank esetében a „vállalkozás folytatásának elve” érvényes, de az orosz piacon továbbra is vizsgálnak minden stratégiai opciót. 

A banktól már csak azért is nehéz szívvel válhatna meg az OTP, mert idén az első kilenc hónapban 24 milliárd forintos nettó profitot termelt, a harmadik negyedévben végrehajtott jelentős céltartalék-felszabadításnak is köszönhetően. Igaz, az adózott profit nem vehető fel formájában az anyabank által. 

A Moszkvából érkező hírek után az OTP-részvények árfolyama 10 060 forintról 10 200 forint fölé emelkedett.