Az előretekintő befektetők fél szemmel már a jövő évi kilátásokat fürkészik az idei tőzsdei hullámvasutazás után. Bár a szaporodó kockázatok mellett egyelőre 2023 sem tűnik sétagaloppnak, az amerikai blue chip részvényekben látnak fantáziát az elemzők.

Warner Bros Park Madrid Is Open In Summer SAN MARTÍN DE LA VEGA, SPAIN - JULY 30: General view of the fountain with the Warner logo in front of the entrance at Parque Warner Madrid on July 30, 2021 in San Martin de la Vega, Spain. The theme park was inaugurated on April 5, 2002 and is divided into different spaces set on film and cartoon sets produced by Warner Bros. and DC Comics, as well as in various areas of the United States. Since 2006 it has held the award for the Safest Theme Park in Spain. In 2019 it received 2.26 million visitors, ranking among the twenty most visited theme parks in Europe. (Footage by David Benito/Getty Images)
Fotó: David Benito / Getty Images

A félezer legnagyobb tengerentúli tőzsdei céget tömörítő S&P 500 indexet 4493 pontra várják a szakértők a jövő év végére, ami 12 százalékos hozammal kecsegtet a FactSet által készített elemzői konszenzus szerint, amit az indexet alkotó részvényekre vonatkozó célárak átlagolásával határozott meg az adatszolgáltató. Becsülendő kilátás, a zászlóshajónak számító amerikai részvénykosár ugyanis 2022-ben 16 százalékkal került lejjebb.

A legnagyobb hozamot a tartós fogyasztási cikkek gyártói és a kommunikációs vállalatok szállíthatják, az előbbitől 27, az utóbbitól 25 százalékos ralit várnak a szakértők. A legcsekélyebb, 3–5 százalék közötti felértékelődési potenciállal pedig az alapvető szükségleti cikkeket gyártók, a nyersanyagtermelők és a közműcégek kecsegtetnek.

Önbizalomból sosincs hiány

Még mielőtt bárki is az átlagos célárak alapján várható hozamok reményében rohanna a tőzsdére, érdemes megegyezni, hogy az elemzők historikusan hajlamosak a túlzott optimizmusra, az utóbbi húsz évben jócskán felülbecsülték a soron következő esztendő részvényhozamait.

 

Tavaly ilyenkor például 5264 pontos célárat lőttek be 2022 végére, ezzel pedig – ha nem indul példátlan tőzsderali a hátralévő két és fél hétben – több mint 30 százalékkal lőttek mellé. Mentségükre szóljon, hogy az orosz–ukrán háborút, a részben ennek következtében egekbe szökő energiaárakat és a rekordszintre ugró inflációt valószínűleg még nem láthatták előre. Ám az elemzői közösség „békeidőben” is túlzottan optimista, a 2002–2021 közötti időszakban ugyanis átlagosan 8,3 százalékkal becsülték túl a következő év hozamait, érdemes tehát némi körültekintéssel kezelni a konszenzust.

Mindenesetre még az idei tőzsdei zuhanást követően is akad bőven túlértékelt a Wall Streeten az elemzők szerint, akik éppen a saját szektorukban látják erre a legkirívóbb eseteket.

Az S&P 500-indextagok közül, az aktuális célárak alapján a T. Rowe Price vagyonkezelő részvényei például már több mint 20 százalékkal szaladhattak előre a fair értékükhöz képest, de Franklin Templeton alapkezelő anyacége, a Franklin Resources, és az ETF-termékeiről is ismert Invesco is bő 15 százalékkal a szakértői árfolyam-várakozások felett forog. Hasonló cipőben járnak a félvezetőipari Lam Research és az online kereskedelmi platformot üzemeltető Etsy, valamint a háztartási tisztítószereket gyártó Clorox részvényesei is.

Tőlük várják a legnagyobb ralit a guruk

A piaci guruk szerint néhány amerikai óriáscégben viszont még jókora tartalék lehet, részben éppen azért, mert az idei tőzsdei felfordulás közepette ezek részvényeitől szabadultak leginkább a befektetők.

Az év során tőzsdei értékének 45 százalékát elveszítő Amazon másfélszer többet érhet a jelenlegi árfolyamnál, és hasonló felértékelődési potenciált kínál a felhőalapú szolgáltatásokban utazó Salesforce is.

Pusztán a konszenzusos célár alapján jó tippnek tűnik a Warner Bros. Discovery részvényeit választani, a média- és szórakoztatóipari vállalattól ugyanis 67 százalékos ralit várnak a jelenlegi szintekről. A félezer céget tartalmazó részvénykosárban csak két vállalat tartogat ennél nagyobb hozamlehetőséget, Teslájának 74 százalékos ralit jósol a Wall Street, a pillanatnyilag leginkább alulértékelt tengerentúli részvény, a Dish Network pedig akár lazán meg is duplázhatja árfolyamát 2023-ban.