Hatalmas potenciált tartogat a jövő év a részvénypiacok számára a 2022-es esztendő folyamatos és hallatlan mértékű kamatemelési ciklusát követően, ami csupa nehézséget hozott a befektetők számára az Egyesült Államokban és alaposan megtépázta mind a piacokat, mind a Wall Street brókercégeit.

1353889266 A man an a woman look up at an nyíl arrow with an intrest rate százalék jel sign on it that represents soaring inflation. infláció kamat tőzsde részvény
Fotó: DNY59 / Getty Images

A szakértők szerint a 2023-as év teljesen más lehet: a vártnál jobb inflációs adatok és a várakozások szerinti lassuló kamatemelési ciklus együttesen elhozhatja a részvénypiacok számára a várva várt fellélegzést. 

A szakemberek összeállították az általuk legjobb vételnek tartott részvények listáját, amin helyet kapott többek közt az Amazon papírja, de olyan cégek is szerepelnek rajta, amelyeknél 62 százalékos felértékelődést is elképzelhetőnek tartanak.

 

 

Az S&P 500 legtöbb vállalatánál a szakértők szinte kivétel nélkül meredek emelkedést várnak, azok 2022-es mélyrepülése után. 

A brókerek favoritja az EQT, amely 69 százalékos pluszt hozott már az idén is, de jövőre sem várnak lassulást a cég papírjaitól: 2023-ban további 62 százalékot prognosztizálnak a szakemberek, az egy részvényre jutó eredmény pedig a duplájára ugorhat.

Az Amazon papírjait tekintve 50 százalékos áremelkedést várnak a brókerek, a cég idei 46 százalékos beszakadását követően. A Catalent gyógyszeripari vállalat az árfolyamának idei 64 százalékos mélyrepülése után jövőre 59 százalékos pluszt is összehozhat, míg a Bio-Rad egészségügyi szolgáltató papírjait a szakemberek teljes konszenzus mellett vételre ajánlják, 41 százalék körüli felértékelődési potenciállal kalkulálva.

De a nagy cégek részvényein túl is vannak vételre érdemes papírok a szakértői várakozások szerint: az Arrowhead biotechnológiai társaság esetén 119, a Lantheus orvosi eszközgyártó cégnél 86, a Progyny kereskedelmi vállalatot tekintve pedig 78 százalékos emelkedést várnak a Wall Streeten, így nem meglepő, hogy teljes konszenzus van a szakértők között abban, hogy venni kell a papírokat.

A kifejezetten alacsony piaci kapitalizációjú cégek körében az UniQure, a Cara Therapeutics és a Vir biotechnológiai társaságok részvényeit tartják jó vételnek, amelyeknél 108–123 százalékos emelkedését tartanak valószínűnek a brókerek. Ebben a szegmensben több vételre ajánlott papír is van: a Dynavax Technologies biotechcég, a Thryv Holdings marketinges vállalat és a Cytokinetics gyógyszercég nyerte el a szakemberek tetszését, mindháromnál 76 százalékot meghaladó drágulást jósolnak.

A Dow Jones kosarából a SalesForce szoftvergyártó 47 százalékos potenciálja tűnik ki elsőre, de szerepel a listán a Walt Disney és az Apple is, 26 illetve 20 százalékos hozampotenciállal. A szakértők ebben a szegmensben nem jutottak teljes konszenzusra, 91 százalékuk vételre ajánlja a Microsoft részvényeit, 86 százalékuk szerint a Visa és a UnitedHealth csoport papírjait is venni kell.

A ma esti Fed-kamatdöntés azonban jelentősen befolyásolhatja a jövő évi piaci folyamatokat is. 

A lassuló kamatemelés felívelő pályára állíthatja a részvénypiacokat, az eddigi 75 bázispontos emeléssorozat folytatása pedig újabb csapást mérhet a már így is szenvedő piacokra.