Egész jól használhatók a kriptodevizák a nemzetközi fizetésekben – mondta hétfőn a duma pénzügyi bizottságának vezetője, Anatolij Akszakov a német DPA hírügynökség által idézett orosz Kommerszant című napilap szerint.

Mid-section of young Asian woman using smartphone in city at night, against illuminated street lights bokeh, working with Bitcoin technologies, investing or trading Bitcoin on cryptocurrency. Business on the go
Fotó: D3sign

Hozzátette: a párhuzamos érdekében jogilag biztosítani kell a digitális fizetőeszközök felhasználását.

A „párhuzamos import” az orosz hatóságok által kedvelt kifejezés az áruknak a gyártók kifejezett engedélye nélküli beszerzésére.

Eddig a kriptodevizák használata tilos volt Oroszországban. A központi bank évekig nagyon szkeptikusan viszonyult a jelenséghez. Szeptemberben azonban Mihail Misusztyin kormányfő jelezte, hogy megváltoztatta a véleményét.

Az illetékes hatóságok az év végéig egységes álláspontot fognak kialakítani

– jelentette be.

Oroszország a nyugati szankciókat megkerülve kisebb-nagyobb sikerrel folyamatosan próbálkozik az Ukrajna megtámadása miatt tilalmi listára került fegyverek, csúcstechnológiai termékek, félvezető csipek, gépek és berendezések harmadik országokból való beszerzésével.

Az EKB tisztségviselői szerint halálra ítélték a bitcoint

Vajon a teljes összeomlás előtti utolsó rali küszöbén áll a kriptopiac, vagy a tisztítótűz után fenntartható növekedés jön? Az Európai Központi Bank vezető tisztségviselői szerint már a digitális eszközök mindegyikét halálra ítélték.