Alapvetően pozitív hangulat jellemezte a nemzetközi tőkepiacot novemberben, az október második felében megkezdődött emelkedés folytatódni látszik mind Európában, mind Ázsiában és Amerikában. A piacokra negatív hatást gyakorló hírek csak átmenetileg akasztották meg a növekedést, a világszerte lassulni látszó inflációs folyamatok eredményeként összességében erősödtek a tőzsdék.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Budapesti Értéktőzsde vezető tőzsdeindexe, a BUX index is folytatta az októberben megkezdett emelkedő tendenciát, 12 százalékos emelkedéssel 45 984,2 ponton zárta a hónapot. 

Legmagasabb értékét, 45 984,2 pontot a hó utolsó napján érte el.

A korábbi hónapok trendjéhez hasonlóan novemberben is az OTP Bank részvényeivel folyt legnagyobb értékben a kereskedés, az értékpapírhoz köthető forgalom az összforgalom 65,5 százalékát tette ki, 163 milliárd forinttal. 

A bankpapír ezúttal is erős hónapot zárt, amelyet a 19 százalékos részvényárfolyam-emelkedés is jelez. 

Második és harmadik helyen ezúttal is a Richter és Mol zárt, 43 és 34,5 milliárd forintos forgalommal. A blue chip részvényeken túl, a mid-capek közül a Pannergy, a középvállalati kibocsátók közül pedig a Naturland zárt különösen pozitív hónapot, előbbi 10,7 százalékkal zárt magasabb szinten, míg utóbbi kiemelkedően magas, 95,2 százalékos árfolyamemelkedést ért el.

A BUX index alakulása
 

A hónap kereskedésindító csengetésekben is bővelkedett – míg a Magyar Telekom tőzsdei jelenlétének 25. évfordulóját ünnepelte ilyen módon, a Prémium kategória és a középvállalati piac, a BÉT Xtend egyaránt bővült novemberben – előbbi piacon a meghatározó régiós biztosítótársaság, a Vienna Insurance Group-, utóbbin a főként napelemparkok tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó ASTRASUN Solar Nyrt. „csengetett be.” 

Összességében 13-ra nőtt a BÉT Xtenden jelenlévő kibocsátók száma.

Az azonnali részvénypiacon összességében 249 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés november hónapban, amely egy kereskedési napra levetítve átlagosan 11,9 milliárd forintot jelentett. A befektetési szolgáltatók közül a Wood & Company került az első helyre 128,3 milliárd forinttal. A második helyet a Concorde szerezte meg, 121,6 milliárd forint forgalommal, az Erste 106,4 milliárd forintos forgalma pedig ezúttal a harmadik helyhez volt elég.