Kedd reggeli elemzésében kommentálta az ANY Biztonsági Nyomda előző este kiadott, vegyes eredményt hozó negyedéves jelentését a Concorde Értékpapír Zrt.

2018.04.11.  ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.  Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Bár a forgalom a várakozásokkal szemben negyedéves alapon is kissé bővülni tudott, az egekbe szökő energiaárak, valamint az ugyancsak növekvő nyersanyag- és munkaerőköltségek miatt a brókercég már korántsem biztos abban, hogy teljesíteni tudja az egész évre vonatkozó, 2,178 milliárd forintos profitvárakozást. A Concorde az idei év egészére 152 forintos egy részvényre jutó eredményt (EPS) várt, amiből 141 már kilenc hónap alatt teljesült.

Pozitívum, hogy a vállalat egy mérföldkőnek számító beruházást is bejelentett, valamint hivatalosan is megerősítette, hogy 10 évre szóló keretszerződést írt alá Angolával az ország új útleveleinek legyártására és szállítására. Az afrikai állammal kötött 130 millió euró – 53 milliárd forint – értékű megrendelés, valamint az új nyomdagép telepítése egyaránt támogatja a vállalat eredménybővülését a jövőben.

A lehetséges afrikai üzletről elsőként a VG.hu írt még tavaly nyáron, a magyar sajtóban elsőként. A szerződést végül az előző negyedévben írta alá a magyar vállalat és az angolai kabinet.

 

A Concorde szerint az ANY továbbra is vonzó osztalékrészvény, 10 százalék körüli osztalékhozammal. A brókercég részvényenként 152 forintos osztalékot vár a cégtől – vagyis idén megtermelt profitjának egészét visszaoszthatja jövőre.

Az 1940 forinton megerősített célár az azt kiegészítő osztalékkal együtt 44 százalékos hozamlehetőséget kínál az ANY-részvény, amit ezért változatlanul vételre ajánlanak.

Az ANY árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (forint)

Ugyan a a kockázatmentes hozamok és a forinthozamok emelkedésével némileg veszített vonzerejéből, a Concorde úgy véli, a vezetőség erőfeszítései meghozzák majd gyümölcsüket, a vállalat megerősödve kerülhet ki a mostani energiakrízisből. Az ANY a globálisan – világszerte 51 piacon – kínált sokrétű szolgáltatás – és termékportfóliójának köszönhetően ugyanis képes lesz áthárítani a növekvő költségeket ügyfeleire. Mindezek miatt a nyomdapapírt értékes és jelentős növekedési potenciállal rendelkező eszköznek tartják a brókerháznál.